
Η καταιγίδα δασμών του Ντόναλντ Τραμπ είναι ακόμη σφοδρότερη από ότι αναμενόταν. Το απόγευμα της Τετάρτης 2 Απριλίου, «Ημέρας Απελευθέρωσης» σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, επιβλήθηκαν βαρύτατοι δασμοί σε κύριους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Στην Κίνα επιβλήθηκαν δασμοί 34%, στην ΕΕ δασμοί 20%, στο Ηνωμένο Βασίλειο 10%, στην Ιαπωνία 24%, στη Νότια Κορέα 25% ενώ στο Βιετνάμ 46%. Με την παγκόσμια οικονομία να κλυδωνίζεται στους ρυθμούς ενός διεθνούς εμπορικού πολέμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπόσχεται σθεναρή απάντηση ενώ στην Ασία Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα προετοιμάζουν συντονισμένη «δράση».
Το κατά πόσο ο εμπορικός πόλεμος θα κλιμακωθεί περαιτέρω ή οι κινήσεις Τραμπ αποσκοπούν στη δημιουργία διαπραγματευτικών χαρτιών μέλλει να φανεί, όμως η παγκόσμια ναυτιλία και συνεπώς το παγκόσμιο εμπόριο παρακολουθούν με «αγωνία» τις εξελίξεις.
Στα bulk carriers και τα δεξαμενόπλοια, το ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο στην απάντηση της Κίνας, παρά στους δασμούς των ΗΠΑ. Το 2023 η Κίνα εισήγαγε από τις ΗΠΑ εμπορεύματα αξίας $165,2 δισ., μεγάλο μέρος των οποίων αφορούσε σιτηρά και ορυκτά καύσιμο. Εάν η Κίνα ανταποδώσει με άνοδο των δασμών στα αμερικανικά σιτηρά, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι Κινέζοι εισαγωγείς θα στραφούν σε εναλλακτικές πηγές -κάτι που ήδη συμβαίνει- ωθώντας σε αναδιάταξη των routes αλλά ίσως και σε μείωση των εξαγωγών των ΗΠΑ.
Αντιθέτως, στα containerships και τα car carriers οι ΗΠΑ παραμένουν το επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Το 2024, οι αμερικανικές εισαγωγές από το Μεξικό ανήλθαν σε πάνω από $500 δισ. ενώ εκείνες από την Κίνα σε άνω των $462 δισ. Είναι άξιο αναφοράς ότι ένας μέρος των εξαγωγών του Μεξικού προς τις ΗΠΑ αφορά κινεζικά εμπορεύματα, τα οποία πραγματοποιούσαν μια «σύντομη στάση» στο Μεξικό για να αποφύγουν δασμούς. H άνοδος του κόστους των εμπορευμάτων αυτών θα περιορίσει την «όρεξη» των Αμερικανών καταναλωτών, μειώνοντας τη ζήτησή τους και επηρεάζοντας αρνητικά και τις δύο οικονομίες.
Την ίδια ώρα, το 2024 το χαρτοφυλάκιο αμερικανικών εισαγωγών περιλάμβανε τη Γερμανία με ποσοστό 5%, την Ιαπωνία με ποσοστό 4,7% και τη Νότια Κορέα με ποσοστό 4,2%. Μεγάλο μέρος των εισαγωγών αυτών αφορά αυτοκίνητα, τα οποία πλέον θα είναι λιγότερο ανταγωνιστικά στις ΗΠΑ.
Εν κατακλείδι, οι πρόσφατες αμερικανικές δασμολογικές κινήσεις εφόσον πραγματωθούν θα έχουν δριμείες αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία και ναυτιλία. Εμπορικές «συμμαχίες» αποδυναμώνονται ενώ άλλες αναδύονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα routes και τα προφίλ των εισαγωγών και εξαγωγών των χωρών.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Βουτιά καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες σήμερα, μία ημέρα μετά την εμπορική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ με την επιβολή σειράς νέων δασμών, με τους επενδυτές…
Η Ελλάδα θα εξάγει σπάνια μέταλλα σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ άλλων και αντιμόνιο, στα επόμενα 2 με 3 χρόνια επισημαίνει ο Διευθυντής του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου Κωνσταντίνος…
Στη νέα γενιά και στο μέλλον του κλάδου εστιάστηκε το Greener Shipping Summit με θέμα «Νέες τεχνολογίες και εκπαίδευση», το οποίο έλαβε χώρα στο…
Τα βλέμματα της ναυτιλίας κεντρίζει η περίπτωση ασφαλιστικής εταιρείας που παρείχε «κενή» (από πλευράς κάλυψης) ασφάλεια σε πλοία του σκοτεινού στόλου. Ειδικότερα, δημοσίευμα του…
Η τιμή του χρυσού έσπασε ρεκόρ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ξεπερνώντας τα 3.150 δολάρια, μερικές ώρες μετά την αναγγελία καταιγισμού τελωνειακών δασμών από…
Παρότι επικρατεί προβληματισμός αναφορικά με τη βιωσιμότητα της ζήτησης στις αερομεταφορές, τα δεδομένα μέχρι στιγμής για το 2025 προκαλούν μετριασμένη αισιοδοξία. Ειδικότερα, τα επίπεδα…
Την ετήσια λίστα του με τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως δημοσίευσε πρόσφατα το Forbes. Η πρώτη δεκάδα, ως είθισται, μονοπωλείται αρκετά από τον κλάδο τεχνολογίας,…
Στην αντεπίθεση φαίνεται να περνά η Ρωσία στο μέτωπο των εξαγωγών πετρελαίου, μετά τις αιχμηρές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου αναφορικά με την Ουκρανία. Σύμφωνα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ