
Η πρόταση της Ουάσιγκτον για επιβολή τελών σε πλοία κινεζικής ναυπήγησης έχει προκαλέσει διχασμένες αντιδράσεις, ακόμα και εντός των συνόρων των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη κίνηση, τελευταίο λιθαράκι στην επιθετική προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο, οφείλεται στην «εξάρτηση» της παγκόσμιας ναυπηγικής βιομηχανίας από την Κίνα. Ενδεικτικά, περίπου το 60% του orderbook παγκοσμίως αφορά πλοία που θα κατασκευαστούν στην Κίνα.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει σε πρόσφατη έκθεσή της η ναυλομεσιτική Xclusiv, παρότι η πρωτοκαθεδρία της Κίνας στη ναυπηγική βιομηχανία ίσως να δημιουργεί προβληματισμό, η πολιτική που φιλοδοξεί να χαράξει η Ουάσιγκτον ενδέχεται να επιφέρει αλαλούμ στις θαλάσσιες μεταφορές και κατά συνέπεια στο παγκόσμιο εμπόριο.
Από τη μία, υπάρχουν αμερικανικές φωνές που υποστηρίζουν σθεναρά τις βλέψεις Τραμπ, κυρίως οι Αμερικανοί κατασκευαστές, που επιθυμούν μια αναβίωση της βιομηχανίας στις ΗΠΑ. Από την άλλη, οι εξαγωγείς εκφράζουν έντονα τον προβληματισμό τους, υπογραμμίζοντας σημαντικές προκλήσεις.
Μείωση εξαγωγών πετρελαίου: Τα μέτρα αυτά ενδέχεται να μειώσουν τις αμερικανικές εξαγωγές αργού κατά 20%, σύμφωνα με το American Petroleum Institute.
Το κόστος των τελών θα μετακυλιστεί: Ναυτιλιακές εταιρείες προειδοποιούν ότι, εν τέλει, το κόστος των τελών θα μετακυλιστεί στους τελικούς καταναλωτές.
Διαταραχή των ίσων όρων ανταγωνισμού: Εταιρείες των οποίων ο στόλος δεν έχει κατασκευαστεί στην Κίνα θα διαθέτουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι αξίες των πλοίων που έχουν κατασκευαστεί σε άλλες ναυπηγικές χώρες θα αυξηθούν, ενώ εκείνες των πλοίων που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα θα σημειώσουν πτώση.
Δεν υπάρχει εναλλακτική: Τα αμερικανικά ναυπηγεία δεν κατασκευάζουν εμπορικά πλοία και οι όποιες φιλοδοξίες για συνεργασίες με ναυπηγεία της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας θα χρειαστούν αρκετά έτη για να καρποφορήσουν.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Καθώς ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται σε διεθνές επίπεδο, το outlook του παγκόσμιου εμπορίου θολώνει και ανατρέπει τις αναπτυξιακές εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).…
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα παράσχει συμβουλευτική υποστήριξη στο Υπερταμείο, το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας βασικών ελληνικών…
Τελευταία Ενημέρωση: 23/04 – 13.58 Ισχυρός σεισμός 6,2 βαθμών σημειώθηκε σήμερα κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων της…
Τις ανησυχίες του για τα απόνερα του καθεστώτος λιμενικών τελών σε κινεζικά πλοία, το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα η αμερικανική κρατική διοίκηση, εξέφρασε το World…
Στην κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού στο Ceyhan στα Άδανα της Τουρκίας προχωρά η Stolthaven Terminals, θυγατρική της νορβηγικής Stolt-Nielsen, σε συνεργασία με τη…
Τα ινδικά διυλιστήρια συνεχίζουν να εισάγουν ασταμάτητα το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, από πλευράς κόστους, ρωσικό αργό. Το γεγονός αυτό, υποστηρίζει δημοσίευμα του Reuters, ώθησε το…
Ευοίωνα είναι τα μηνύματα για τη ναυσιπλοΐα στον Ρήνο, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Πάσχα συνέβαλαν στη σημαντική άνοδο…
Μια νέα τεχνολογία δεξαμενής για τη μεταφορά ναυτιλιακών καυσίμων βρίσκεται στο επίκεντρο της πρόσφατης Έγκρισης επί της Αρχής (AiP) που χορήγησε ο αμερικανικός νηογνώμονας…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ