
Η πρόταση της Ουάσιγκτον για επιβολή τελών σε πλοία κινεζικής ναυπήγησης έχει προκαλέσει διχασμένες αντιδράσεις, ακόμα και εντός των συνόρων των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη κίνηση, τελευταίο λιθαράκι στην επιθετική προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο, οφείλεται στην «εξάρτηση» της παγκόσμιας ναυπηγικής βιομηχανίας από την Κίνα. Ενδεικτικά, περίπου το 60% του orderbook παγκοσμίως αφορά πλοία που θα κατασκευαστούν στην Κίνα.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει σε πρόσφατη έκθεσή της η ναυλομεσιτική Xclusiv, παρότι η πρωτοκαθεδρία της Κίνας στη ναυπηγική βιομηχανία ίσως να δημιουργεί προβληματισμό, η πολιτική που φιλοδοξεί να χαράξει η Ουάσιγκτον ενδέχεται να επιφέρει αλαλούμ στις θαλάσσιες μεταφορές και κατά συνέπεια στο παγκόσμιο εμπόριο.
Από τη μία, υπάρχουν αμερικανικές φωνές που υποστηρίζουν σθεναρά τις βλέψεις Τραμπ, κυρίως οι Αμερικανοί κατασκευαστές, που επιθυμούν μια αναβίωση της βιομηχανίας στις ΗΠΑ. Από την άλλη, οι εξαγωγείς εκφράζουν έντονα τον προβληματισμό τους, υπογραμμίζοντας σημαντικές προκλήσεις.
Μείωση εξαγωγών πετρελαίου: Τα μέτρα αυτά ενδέχεται να μειώσουν τις αμερικανικές εξαγωγές αργού κατά 20%, σύμφωνα με το American Petroleum Institute.
Το κόστος των τελών θα μετακυλιστεί: Ναυτιλιακές εταιρείες προειδοποιούν ότι, εν τέλει, το κόστος των τελών θα μετακυλιστεί στους τελικούς καταναλωτές.
Διαταραχή των ίσων όρων ανταγωνισμού: Εταιρείες των οποίων ο στόλος δεν έχει κατασκευαστεί στην Κίνα θα διαθέτουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι αξίες των πλοίων που έχουν κατασκευαστεί σε άλλες ναυπηγικές χώρες θα αυξηθούν, ενώ εκείνες των πλοίων που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα θα σημειώσουν πτώση.
Δεν υπάρχει εναλλακτική: Τα αμερικανικά ναυπηγεία δεν κατασκευάζουν εμπορικά πλοία και οι όποιες φιλοδοξίες για συνεργασίες με ναυπηγεία της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας θα χρειαστούν αρκετά έτη για να καρποφορήσουν.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Την ετήσια λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως δημοσίευσε το Forbes. Για ακόμα ένα έτος, σημαντική είναι η παρουσία των Ελλήνων και δη εκείνων…
Με φόντο τον στόχο της Ιαπωνίας να μετατρέψει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην κύρια μορφή ηλεκτροπαραγωγής έως το 2040, τρεις κορυφαίες ιαπωνικές εταιρείες, οι…
Το οικονομικό κλίμα ενισχύθηκε τον Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με έρευνα…
Στις προοπτικές του αιθανίου ως εμπορεύματος εστιάζουν ολοένα και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες, με τα αντίστοιχα πλοία να βρίσκονται στο επίκεντρο πληθώρας πρωτοβουλιών. Στο πλαίσιο…
Χαμόγελα για τους Αργεντινούς εξαγωγείς φέρνει το 2025, δεδομένου ότι, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε υψηλό 10 ετών. Ειδικότερα, όπως αναφέρει…
Τον κρίσιμο ρόλο των λιμένων στην υποστήριξη των προσπαθειών αποανθρακοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας, με στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050, υπογραμμίζει πρόσφατη…
Καθώς ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται σε διεθνές επίπεδο, ως απότοκο της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές αποτέλεσε «τροχοπέδη»…
Το orderbook των νοτιοκορεατικών ναυπηγείων μετρά 806 πλοία, συνολικής αξίας $138 δισ. Από αυτά, ένα σημαντικό μέρος οφείλεται σε μόλις πέντε εταιρείες-«συμμάχους» για τα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ