
Η υπεράκτια έγχυση CO₂ αναφέρεται στη διαδικασία διοχέτευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) σε γεωλογικούς σχηματισμούς κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, προκειμένου να αποθηκευτεί μόνιμα και με ασφάλεια. Αυτή η τεχνική αποτελεί βασικό στοιχείο της τεχνολογίας δέσμευσης, αποθήκευσης και αξιοποίησης άνθρακα (CCUS), η οποία στοχεύει στη μείωση των εκπομπών CO₂ στην ατμόσφαιρα. Με τη βιομηχανία να επιταχύνει τις επενδύσεις σε έργα CCUS, η ανάπτυξη αξιόπιστων και αποδοτικών τεχνολογιών υπεράκτιας έγχυσης γίνεται κρίσιμη για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης.
Καθώς δεν υπάρχει ακόμη εκτεταμένη υποδομή για τη μεταφορά CO₂ μέσω αγωγών, πολλές πρωτοβουλίες επικεντρώνονται στη χρήση πλοίων για τη μεταφορά και την έγχυση του CO₂. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τη μεταφορά υγροποιημένου CO₂ σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ή άμεσης έγχυσης σε γεωλογικούς σχηματισμούς. Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε έργου, υπάρχουν διαφορετικές τεχνολογικές προσεγγίσεις, όπως η άμεση έγχυση από ένα πλοίο εξοπλισμένο με σύστημα υπεράκτιας έγχυσης, η χρήση πλωτών μονάδων αποθήκευσης και έγχυσης, καθώς και η εγκατάσταση ενδιάμεσων συστημάτων αποθήκευσης που συνδέονται με υποθαλάσσιες δομές.
Παρότι αυτές οι τεχνολογίες έχουν χρησιμοποιηθεί επί δεκαετίες στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η εφαρμογή τους στην CCUS βιομηχανία δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί σε μεγάλη κλίμακα. Η απουσία ενιαίου πλαισίου αξιολόγησης και πιστοποίησης δυσχεραίνει την υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών, καθώς απαιτείται ένας κοινός μηχανισμός που να διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις και την τεχνική αξιοπιστία.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ξεκίνησε ένα από κοινού βιομηχανικό έργο (Joint Industry Project ‒ JIP), το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας ενοποιημένης προσέγγισης για την αξιολόγηση και την πιστοποίηση των υπεράκτιων συστημάτων έγχυσης CO₂. Μέσω της συνεργασίας κορυφαίων εταιρειών του ενεργειακού κλάδου, το έργο αποσκοπεί στη χαρτογράφηση των ισχυόντων κανονισμών και προτύπων, στην ανάπτυξη τεχνικών προδιαγραφών και στη διαμόρφωση κριτηρίων αξιολόγησης για την ασφαλή και αποδοτική λειτουργία αυτών των συστημάτων.
Το JIP ξεκίνησε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέταρτο τρίμηνο του 2025. Η ηγεσία του έργου ανήκει στη Shell, ενώ τη διαχείρισή του έχει αναλάβει ο DNV. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ορισμένες από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου, όπως οι Aker BP, TotalEnergies, Harbour Energy, Woodside, “K” Line, MOL (Mitsui O.S.K. Lines), Yinson Production, BW Offshore, APL Norway και Havtil.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ένα ορόσημο για την παγκόσμια ναυτιλία κατέγραψε η Capital Gas Ship Management, με επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Μαρινάκη. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στα…
Global Maritime Consultants Group (GMCG) worked on the development of an innovative solution for upstream field development aimed at optimizing the region’s existing well…
When a major offshore operator faced production constraints at their Central Processing Facility (CPF), they turned to Global Maritime Consultants Group (GMCG) for a…
Οκτώ φωτοβολταϊκοί σταθμοί συνολικής ισχύος 882,4 MW της MORE, θυγατρικής του Ομίλου Motor Oil, και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, 100% θυγατρικής του Ομίλου ΔΕΗ, έλαβαν…
Ο Ιταλός κροίσος με σημαντική έκθεση στα logistics Gianluigi Aponte φέρεται να καλοβλέπει την εξαγορά 43 λιμανιών από το conglomerate CK Hutchison, σύμφωνα με…
Την κατιούσα έχουν πάρει οι παραγγελίες πλοίων, και δη bulk carriers, το 2025. Πιο συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζει σε πρόσφατη έκθεσή της η Veson Nautical,…
Άνοδο καταγράφουν οι παραδόσεις αεροσκαφών της Boeing, η οποία έχει αντιμετωπίσει πληθώρα σκοπέλων τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Ειδικότερα, τον περασμένο Μάρτιο, η Boeing παρέδωσε…
Έτος-ορόσημο αναμένεται να αποτελέσει το 2025 για τις εισαγωγές LNG της Γηραιάς Ηπείρου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), οι εισαγωγές…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ