
Οι βλέψεις του Ντόναλντ Τραμπ να καταστήσει εκ νέου τις ΗΠΑ «σπουδαία» χώρα αφορούν και την αμερικανική ναυπηγική βιομηχανία. Είναι όμως σε θέση η βιομηχανία των ΗΠΑ να αναρριχηθεί, ελέω της ελλιπούς ανταγωνιστικότητάς της έναντι των ασιατικών χωρών;
Σε πρόσφατη έκθεσή της, η ναυλομεσιτική Intermodal αναλύει το παγκόσμιο orderbook, αναδεικνύοντας τις πρωταγωνίστριες χώρες στις ναυπηγήσεις πλοίων. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κίνα, καθώς το orderbook των κινεζικών ναυπηγείων μετρά 3.454 πλοία χωρητικότητας 175,4 εκατ. gt (62% του παγκόσμιου orderbook).
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Νότια Κορέα, τα ναυπηγεία της οποίας αναμένεται να παραδώσουν 687 πλοία χωρητικότητας 60,1 εκατ. gt (21%), ενώ στην τρίτη θέση συναντάμε τα ιαπωνικά ναυπηγεία, τα οποία κατασκευάζουν 651 πλοία χωρητικότητας 24,8 εκατ. gt (9%). Συνεπώς, αυτές οι τρεις χώρες καταλαμβάνουν ποσοστό άνω του 90% του παγκόσμιου orderbook σε όρους χωρητικότητας πλοίων.
Στις επόμενες θέσεις της κατάταξης, βάσει της Intermodal, βρίσκονται η Ιταλία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, με ποσοστά 1,35%, 1% και 0,89% αντίστοιχα. Η Ιταλία κατασκευάζει αρκετά κρουαζιερόπλοια, ενώ στο Βιετνάμ διατηρεί θυγατρική ο νοτιοκορεατικός κολοσσός HD Hyundai και στις Φιλιππίνες θυγατρική το ιαπωνικό ναυπηγείο Tsuneishi.
Από την άλλη, τα αμερικανικά ναυπηγεία δεν βρίσκονται καν εντός δεκάδας, με το orderbook τους να μετρά αθροιστικά 52 πλοία χωρητικότητας 245.000 gt, κυρίως ρυμουλκά και επιβατηγά.
Ωστόσο, υπογραμμίζει η Intermodal, οι προοπτικές της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας είναι σημαντικές. Αιχμή του δόρατος για την αναβίωση των αμερικανικών ναυπηγείων δύνανται να αποτελέσουν στρατηγικές συνεργασίες και υψηλές επενδύσεις, όπως η δέσμευση της CMA CGM για επενδύσεις ύψους $20 δισ. στις ΗΠΑ τα επόμενα έτη, αλλά και ο ρόλος οδηγού των ΗΠΑ στην τεχνολογία.
Συνεπώς, ένα μέλλον όπου οι ΗΠΑ, μαζί με το Βιετνάμ και την Ινδία, ταράσσουν τα ύδατα της παγκόσμιας ναυπηγικής βιομηχανίας ίσως να μην είναι τόσο ανέφικτο.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Την ελληνική σημαία ύψωσε το bulk carrier «Nea Tyhi» διαχείρισης της Fafalios Shipping. To πλοίο χωρητικότητας 82.211 dwt ναυπηγήθηκε το 2009 στην Ιαπωνία. Ο…
Tον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων για τις ελάχιστες απολαβές των ναυτικών ολοκλήρωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) σε συνεδρίαση του Subcommittee on Wages of…
Οι πρόσφατοι περιορισμοί της κρατικής διοίκησης Τραμπ στις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων H20 της Nvidia θα μπορούσαν να κοστίσουν στην εταιρεία δισεκατομμύρια δολάρια και να επιδράσουν…
Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι ανακατατάξεις στον εμπορευματικό χάρτη των bulk carriers, καθώς ΗΠΑ και Κίνα επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου εμπορικό πόλεμο…
Την εξερεύνηση ενός πεδίου στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, δρομολογεί ο κολοσσός ενέργειας Shell. Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει…
Άνοδο 9,1% παρουσίασε η επιβατική κίνηση το α΄ τρίμηνο του 2025, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2024 στα 24 αεροδρόμια διαχείρισης της Υπηρεσίας…
Εν μέσω συθέμελων αλλαγών στο διεθνές εμπόριο, ο OPEC αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου τα προσεχή…
Καθώς ο εμπορικός πόλεμος Πεκίνου-Ουάσιγκτον κλιμακώνεται, με νέους ανταποδοτικούς δασμούς να τίθενται σε ισχύ εκατέρωθεν, οι κινεζικές εισαγωγές φαίνεται πως επιβραδύνονται. Ειδικότερα, η Κίνα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ