
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, ότι είναι «πιθανή» η σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την απόφαση του Πεκίνου να ανταποδώσει, στους επιπρόσθετους δασμούς 10% της Ουάσιγκτον σε όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, επιβάλλοντας στοχευμένους δασμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες αμερικανικών αγαθών.
Το 2020 οι ΗΠΑ είχαν ήδη «υπογράψει εξαίρετη εμπορική συμφωνία με την Κίνα» κι η σύναψη νέας «είναι πιθανή», είπε ο Τραμπ στον Τύπο επί του προεδρικού αεροσκάφους. Δήλωσε επίσης πως αναμένει ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, χωρίς να δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα.
Από την πλευρά της, η Κίνα κάλεσε την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου τις ΗΠΑ να επιδείξουν «αμοιβαίο σεβασμό» στην επίλυση των οικονομικών διαφορών, σε συνέχεια των δηλώσεων του Αμερικανού Πρόεδρος.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο Γκούο Τζιακούν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, τον κάλεσε να αποκλιμακώσει την ένταση. «Οι εμπορικοί και τελωνειακοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές και πλήττουν τα συμφέροντα των λαών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στη μονομερή επιβολή τελωνειακών δασμών από τις ΗΠΑ. Οι δύο πλευρές πρέπει να επιλύσουν τις αντίστοιχες ανησυχίες τους μέσω διαλόγου και διαβούλευσης, με βάση την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό».
«Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να μην κραδαίνουν την απειλή των δασμών με κάθε ευκαιρία, χρησιμοποιώντας τους παντού ως εργαλείο εξαναγκασμού», δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ο Χε Γιαντόνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν τις κακές πρακτικές τους και να εργαστούν με άλλες χώρες για να βρουν λύσεις στα προβλήματα, μέσω διαβουλεύσεων με βάση την ισότητα», τόνισε.
Η Κίνα είναι η χώρα στον κόσμο που έχει το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα προϊόντα ($295,4 δισ. το 2024 σύμφωνα με το Γραφείο οικονομικών αναλύσεων, που ανήκει στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Την ελληνική σημαία ύψωσε το bulk carrier «Nea Tyhi» διαχείρισης της Fafalios Shipping. To πλοίο χωρητικότητας 82.211 dwt ναυπηγήθηκε το 2009 στην Ιαπωνία. Ο…
Tον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων για τις ελάχιστες απολαβές των ναυτικών ολοκλήρωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) σε συνεδρίαση του Subcommittee on Wages of…
Σε 981 διαμορφώνονται, βάσει των τελευταίων δεδομένων, τα δεξαμενόπλοια των οποίων η ναυπήγηση εκκρεμεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Braemar, εκκρεμεί η…
Οι πρόσφατοι περιορισμοί της κρατικής διοίκησης Τραμπ στις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων H20 της Nvidia θα μπορούσαν να κοστίσουν στην εταιρεία δισεκατομμύρια δολάρια και να επιδράσουν…
Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι ανακατατάξεις στον εμπορευματικό χάρτη των bulk carriers, καθώς ΗΠΑ και Κίνα επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου εμπορικό πόλεμο…
Την εξερεύνηση ενός πεδίου στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, δρομολογεί ο κολοσσός ενέργειας Shell. Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει…
Άνοδο 9,1% παρουσίασε η επιβατική κίνηση το α΄ τρίμηνο του 2025, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2024 στα 24 αεροδρόμια διαχείρισης της Υπηρεσίας…
Εν μέσω συθέμελων αλλαγών στο διεθνές εμπόριο, ο OPEC αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου τα προσεχή…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ