
Τα Αυτόνομα Υποβρύχια Οχήματα (AUV) αποτελούν σήμερα μία από τις πιο καινοτόμες και αποδοτικές λύσεις για την επιθεώρηση υποθαλάσσιων αγωγών. Η νέα τεχνολογία επιτρέπει τη χρήση αισθητήρων για τη μέτρηση των ηλεκτρικών πεδίων που δημιουργούνται από τα συστήματα Καθοδικής Προστασίας (CP). Οι μετρήσεις αυτές παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση των ανόδων, τη ροή των ηλεκτρικών ρευμάτων και τη γενική ακεραιότητα του αγωγού.
Η τελευταία εξέλιξη στον τομέα αυτόν είναι το σύστημα Argeo Listen, το οποίο ενσωματώνεται στο AUV και χρησιμοποιεί οκτώ ηλεκτρόδια αργύρου/χλωριούχου αργύρου (Ag/AgCl), τοποθετημένα σε επίπεδο με το κύτος του οχήματος. Η διάταξη αυτή προστατεύει τα ηλεκτρόδια από φθορές κατά την εκτόξευση και την ανάκτηση του AUV και μειώνει τον θόρυβο που προκαλείται από τη ροή του νερού.
Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης, το AUV κινείται σε ύψος πέντε έως δέκα μέτρων πάνω από τον αγωγό με ταχύτητα τριών έως τεσσάρων κόμβων. Τα ηλεκτρόδια μετρούν με υψηλή ακρίβεια το ηλεκτρικό πεδίο που δημιουργείται στο θαλασσινό νερό λόγω της ροής ηλεκτρικών ρευμάτων από τις ανόδους του συστήματος CP.
Η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στη σχέση ανάμεσα στη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος και τη φθορά των ανόδων. Το ρεύμα που εξέρχεται από τις ανόδους είναι ανάλογο της διάβρωσης του υλικού τους, γεγονός που επιτρέπει την εκτίμηση του ρυθμού διάβρωσης των ανοδίων και της κατάστασης του αγωγού. Όταν δεν ανιχνεύεται ηλεκτρικό ρεύμα, αυτό συνήθως υποδηλώνει ότι η προστατευτική επικάλυψη του αγωγού παραμένει άθικτη και λειτουργεί ως μονωτικό στρώμα, εμποδίζοντας τη διάβρωση. Αντίθετα, οι περιοχές με έντονη ροή ρεύματος υποδεικνύουν φθορές στην επικάλυψη ή εκτεθειμένο μέταλλο.
Το σύστημα Argeo Listen επιτυγχάνει εξαιρετική ακρίβεια στις μετρήσεις, με επίπεδα θορύβου που δεν ξεπερνούν τα 0,005 μV/cm, ενώ η χρήση εξελιγμένων αριθμητικών μεθόδων διασφαλίζει τον υπολογισμό των ρευμάτων και των ρυθμών κατανάλωσης με μικρό περιθώριο σφάλματος. Τα δεδομένα συνδυάζονται με εικόνες από κάμερες, δεδομένα πολυδεσμικού ηχοβολιστή και διαγράμματα σόναρ, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη τρισδιάστατη απεικόνιση μέσω του λογισμικού Argeo Scope. Αυτή η ολοκληρωμένη εικόνα επιτρέπει τη γρήγορη και αξιόπιστη αξιολόγηση της κατάστασης του αγωγού, αποκαλύπτοντας τυχόν φθορές και προβλήματα στο CP.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Στο τεύχος της 15ης Αυγούστου 1961, τα Ναυτικά Χρονικά παρουσίασαν στο αναγνωστικό τους κοινό το δανικό επιβατηγό πλοίο «Bornholm», με αφορμή την πρόσφατη ολοκλήρωση…
Σε νέα στρατηγική κίνηση προχώρησε πρόσφατα η NYK, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της στη διαχείριση πλοίων μεταφοράς ενέργειας, ιδιαίτερα στην αγορά των…
Δυναμικά συνεχίζονται οι επενδύσεις της CMB.TECH, συμφερόντων της οικογένειας Saverys. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Xclusiv, η CMB.TECH τοποθέτησε παραγγελία για την κατασκευή…
Ανυποχώρητες παραμένουν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυλαγορά των LNG carriers. Ειδικότερα, βάσει της Fearnleys, οι ναύλοι των LNG carriers μειώθηκαν ελαφρώς την εβδομάδα…
Το κοινωφελές Ίδρυμα ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΣΗΣ, με βασικό πυλώνα δράσης την Κοινωνική Αλληλεγγύη, ολοκλήρωσε στις 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό,…
Σε ένα σημαντικό ορόσημο με έντονο ελληνικό άρωμα έφτασε πρόσφατα η κοινοπραξία LNG Canada. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 2 Απριλίου, το υπό ελληνική σημαία LNG…
«Φωτιά» παίρνει ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς το Πεκίνο προχωρά σε νέα αντιμέτρα δίνοντας μια ηχηρή απάντηση στους βαρύτατους…
Τα υπό ναυπήγηση στη Νότια Κορέα πλοία εξετάζει πρόσφατη έκθεση της Veson Nautical. Πιο συγκεκριμένα, το orderbook των νοτιοκορεατικών ναυπηγείων αριθμεί 806 πλοία, εκ…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ