
Σε δείπνο και συνάντηση γνωριμίας με δημοσιογράφους και εκπροσώπους του Τύπου προχώρησε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης.
Το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του, κ. Βασίλη Τακά (Chairman του THERMI GROUP), τον Α΄ Αντιπρόεδρο, κ. Ευκλείδη Ιωαννίδη (Εμπορικός Διευθυντής της Βιοχάλκο και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΛΒΑΛ ΑΕ), τους Αντιπροέδρους, κ. Νίκο Βασιλείου (CEO της εταιρείας BRIGHT), κ. Τερίνα Καλογεροπούλου-Αρμενάκη (Επίτιμη Γενική Πρόξενος της Αιθιοπίας στην Ελλάδα), κ. Ανδρέα Διαμαντέα (Executive Chairman & Co-Founder της FINARTIX), κ. Ιωάννη Βασαρδάνη (Διευθύνων Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας «Ι. Βασαρδάνης & Συνεργάτες»), καθώς και από τον Γενικό Γραμματέα του Επιμελητηρίου, κ. Βασίλη Τερζή (Διευθύνων Σύμβουλος, Queensway Navigation Co. Ltd). Το «παρών» έδωσαν επίσης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Δημήτρης Λουκάς (Πρόεδρος της Value Right Management) και κ. Βίκυ Πανταζοπούλου (Επίτιμη Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ελλάδα).
Σημειώνεται πως η πρωτοβουλία αυτή φιλοξενήθηκε στα υπερσύγχρονα γραφεία της διαχειρίστριας εταιρείας Queensway Navigation Co. Ltd.
Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους του Τύπου, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλης Τακάς, αναφέρθηκε στους στόχους, στις προοπτικές και στις εν γένει δραστηριότητες που αναλαμβάνει, από τη δημιουργία του, το Επιμελητήριο. Ταυτόχρονα, προχώρησε σε ενημέρωση των παρευρισκομένων για τα σημαντικότερα πληθυσμιακά και οικονομικά δεδομένα που αφορούν την Αφρικανική Ήπειρο. Όπως υπογράμμισε ο κ. Τακάς, η Αφρική είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρος στον κόσμο σε όρους γεωγραφικής έκτασης και πληθυσμού. Σε ό,τι αφορά τα πληθυσμιακά δεδομένα, αξίζει να σημειωθεί ότι, από περίπου 1,4 δισ., ο πληθυσμός της Αφρικής αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δισ. ανθρώπους μέχρι το 2050. Την τρέχουσα στιγμή, διατηρεί επίσης τον μικρότερο ηλικιακά πληθυσμό στον κόσμο, με το 60% των κατοίκων της να είναι κάτω από 25 ετών. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, το γεγονός αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μέχρι το 2050 το 50% των Αφρικανών υπολογίζεται πως θα ανήκει στη μεσαία οικονομική τάξη, δημιουργώντας ένα αξιοπρόσεκτο εργατικό δυναμικό με μια σημαίνουσα αγοραστική δύναμη. Συνολικά, η Αφρικανική Ήπειρος αναδείχθηκε ως μια γεωγραφική περιοχή πλούσια σε φυσικούς πόρους, με τεράστιες εκτάσεις ανεκμετάλλευτων γεωργικών περιοχών, σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τακάς ανέφερε τη μεγάλη οικονομική διείσδυση από χώρες των BRICS στην Αφρικανική Ήπειρο καθώς και από τη γείτονα Τουρκία, η οποία μάλιστα διατηρεί 44 πρεσβείες σε αφρικανικά κράτη.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές επενδύσεις σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου τόνισε πως η Αφρική είναι μία από τις λιγότερο κορεσμένες αγορές στον κόσμο, με σημαντικές ανάγκες σε κάθε είδους προϊόντα, υπηρεσίες και υποδομές, ειδικά στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και του τουρισμού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων σε αφρικανικές χώρες, με τον κ. Τακά να τονίζει ωστόσο ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν τη σωστή καθοδήγηση και επαρκή γνώση των αγορών στις χώρες που τους ενδιαφέρουν επενδυτικά, γεγονός που υπογραμμίζει το σημαντικό ενημερωτικό έργο του Επιμελητηρίου. Όπως τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά: «Επιθυμούμε να λειτουργήσουμε ως μια γέφυρα μεταξύ του ελληνικού και του αφρικανικού επιχειρείν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ελληνικά προϊόντα, ειδικά τα τρόφιμα και τα ποτά, μπορούν να καταστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά στα κράτη της Υποσαχάριας Αφρικής, χάρη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες των κρατών της περιοχής, που αναπτύσσονται με ρυθμούς 3-5%, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών, και ιδιαίτερα της ραγδαία αυξανόμενης μεσαίας τάξης.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πήραν τον λόγο, παρουσιάζοντας τη δραστηριότητά τους αλλά και τα ειδικά χαρακτηριστικά των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται είτε ως θεσμικοί εκπρόσωποι ή επίτιμοι πρέσβεις είτε ως επιχειρηματίες.
Στο πλαίσιο της συνάντησης γνωριμίας, μίλησε και ο κ. Βασίλης Τερζής, Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Queensway Navigation Co. Ltd. Ο κ. Τερζής δήλωσε πως «θα ήταν προς όφελος των Ελλήνων πλοιοκτητών να έχουν παρουσία στην Αφρικανική Ήπειρο, ενώ υψηλό επιχειρηματικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται επίσης για παραναυτιλιακές εταιρείες, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Γκάνα, που προσφέρουν υπηρεσίες σε όλη σχεδόν την Αφρική». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε τα οφέλη επενδύσεων με εστίαση στην ποιότητα και όχι αναγκαστικά στην ποσότητα.
Ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου ανέδειξε επίσης τη σπουδαιότητα επιχειρηματικής παρουσίας στην Αφρικανική Ήπειρο, καθώς και τις ευκαιρίες που μπορούν να παρουσιαστούν στους τομείς της εύρεσης εργατικού δυναμικού. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη για περισσότερες ελληνικές διπλωματικές αποστολές σε χώρες της Αφρικής. Σχολιάζοντας τις προκλήσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς επιχειρηματικά στην Αφρική, δήλωσε πως «υπάρχουν λύσεις». Συνοψίζοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τερζής δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Είμαι βέβαιος ότι, αν πάει κανείς στην Αφρική, μπορεί να μεγαλουργήσει».
Όπως τονίστηκε από πολλά μέλη του ΔΣ, οι ελληνικές κοινότητες στην Αφρική υπήρξαν πολυάριθμες κατά τον 20ό αιώνα και ιδιαίτερα δραστήριες επιχειρηματικά. Ωστόσο, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί αισθητά, αριθμώντας μερικές εκατοντάδες σε κάθε χώρα.
Σημειώνεται πως το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης ιδρύθηκε το 1999 και έκτοτε δραστηριοποιείται δυναμικά με στόχο την προώθηση και την ισχυροποίηση των οικονομικών, εμπορικών, τουριστικών και πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αφρικανική Ήπειρο, με ιδιαίτερη έμφαση και επικέντρωση στα κράτη της Υποσαχάριας Αφρικής. Την τρέχουσα στιγμή αριθμεί 260 εταιρείες ως μέλη. Κάθε χρόνο, το Επιμελητήριο διοργανώνει σημαντικό αριθμό ημερίδων, webinars, πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ ιδιαίτερης σημασίας για τις αμφίδρομες επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και αφρικανικών χωρών είναι οι εμπορικές αποστολές που διοργανώνει.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Τα υπό ναυπήγηση στη Νότια Κορέα πλοία εξετάζει πρόσφατη έκθεση της Veson Nautical. Πιο συγκεκριμένα, το orderbook των νοτιοκορεατικών ναυπηγείων αριθμεί 806 πλοία, εκ…
Το μεγαλύτερο απόθεμα σπάνιων γαιών του ανακάλυψε πρόσφατα το Καζακστάν. Όπως υπογραμμίζει σχετικό δημοσίευμα του AFP, πρόκειται για απόθεμα μεγέθους που αγγίζει τους 1…
Μια νέα τεχνολογία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην υλοποίηση της δέσμευσης, της χρήσης και της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCUS). Πρόκειται για το…
Αλαλούμ στις χρηματιστηριακές αγορές προκάλεσε η πολιτική που χαράσσει η Ουάσιγκτον όσον αφορά το εμπόριο. Πιο συγκεκριμένα, σημαντικές απώλειες κατέγραψε σήμερα το χρηματιστήριο της…
Το «Sea Zero» αποτελεί ένα από τα πιο καινοτόμα και ενεργειακά αποδοτικά κρουαζιερόπλοια που έχουν σχεδιαστεί μέχρι σήμερα. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού του βρίσκονται…
Ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για προκαθορισμένη και μικρή άνοδο της παραγωγής πετρελαίου, τα οκτώ μέλη του OPEC+, που συναντήθηκαν την Πέμπτη 3 Απριλίου,…
Μετά από αρκετές εβδομάδες απανωτών πτώσεων, οι ναύλοι των containerships καταγράφουν τάσεις σταθερότητας, με τον σχετικό δείκτη της Drewry, WCI, να διαμορφώνεται στα $2.208/FEU…
Πρόταση για την απόκτηση του μεριδίου 53% το οποίο δεν κατέχει στη Svitzer κατέθεσε η οικογένεια Maersk, κίνηση-πισωγύρισμα στη στρατηγική που χάραξε το 2024.…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ