Μία προηγμένη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, η οποία φαίνεται να ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα στη διενέργεια μετεωρολογικών προγνώσεων, αναπτύχθηκε πρόσφατα από τη Google.
Πρόκειται για το μοντέλο «GenCast» που επινοήθηκε από το DeepMind, το εργαστήριο έρευνας της Google για την τεχνητή νοημοσύνη με έδρα το Λονδίνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Google, το εν λόγω μοντέλο επέδειξε καλύτερες ικανότητες πρόγνωσης από το σημερινό μοντέλο αναφοράς με ασύγκριτη ακρίβεια, που συμβάλλει στην προστασία της ανθρωπότητας από τις ολοένα πιο συχνές και σφοδρές κλιματικές καταστροφές.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή προγνώσεις για 35 χώρες και θεωρείται παγκόσμια αναφορά όσον αφορά τη μετεωρολογική ακρίβεια. Το «GenCast», όπως επισημαίνει η Google, ξεπερνάει την ακρίβεια των προγνώσεων του Κέντρου σε περισσότερο από το 97% των 1.320 κλιματικών καταστροφών που καταγράφηκαν το 2019, πάνω στις οποίες δοκιμάστηκαν τα δύο μοντέλα.
Το μοντέλο της Google, που αναπτύχθηκε σε διάστημα τεσσάρων δεκαετιών από το 1979 ως το 2018 με βάση ορισμένα δεδομένα -τη θερμοκρασία, την ταχύτητα του ανέμου και την ατομοσφαιρική πίεση- μπορεί να παράγει πρόγνωση για 15 ημέρες μέσα σε μόλις οκτώ λεπτά, έναντι ενός χρονικού διαστήματος ωρών, που ισχύει επί του παρόντος.
Η καινοτόμα εφαρμογή της Google αναμένεται να επιφέρει σημαντική πρόοδο και στη ναυτιλιακή βιομηχανία, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ασφάλειας, της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας των θαλάσσιων μεταφορών. Με την ικανότητά της να παρέχει εξαιρετικά ακριβείς μετεωρολογικές προγνώσεις, η εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει τα πλοία να σχεδιάσουν ασφαλέστερα δρομολόγια, αποφεύγοντας επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, που αποτελούν συχνή αιτία ατυχημάτων. Τέλος, το μοντέλο «GenCast» θα επιτρέψει στα πλοία να βελτιστοποιήσουν τα δρομολόγιά τους, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στο περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμων και συνεπώς στη μείωση των εκπομπών των πλοίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Την ετήσια κατάταξή της με τα ισχυρότερα ναυτιλιακά κράτη από πλευράς αξίας στόλου δημοσίευσε η VesselsValue, με την Ελλάδα να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σχεδόν…
Ετήσια ανάπτυξη για το το 2025, παρόμοια με φέτος της τάξης του +2,4% εκτιμά το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεση που παρουσίασε σήμερα. Η απασχόληση…
Ανακατατάξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχουν επιφέρει οι νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες αποτελούν «τροχοπέδη» για τις εξαγωγές ρωσικού αργού. Ως…
Φυσικές καταστροφές, κυβερνοεπιθέσεις και κλιματική αλλαγή είναι οι κίνδυνοι που απασχολούν περισσότερο τις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έκθεση Allianz Risk Barometer που δόθηκε…
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα «Stargate», μέσω του οποίου οι ΗΠΑ αποπειρώνται, μεταξύ άλλων, να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά τους στον κλάδο της τεχνολογίας. Το…
Εν μέσω ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Saudi Aramco εξέφρασε πρόσφατα τις εκτιμήσεις του ενεργειακού κολοσσού για την επόμενη ημέρα της παγκόσμιας…
Η ακτινογραφία του στόλου ποντοπόρων πλοίων αναδεικνύει τις σημαντικές προοπτικές ανανέωσής του τα επόμενα έτη. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Xclusiv, ο παγκόσμιος…
Μετά από 14 έτη αναμονής, τον Ιούνιο του 2023 ικανοποιήθηκαν τα απαραίτητα κριτήρια επικύρωσης της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ. Συνεπώς, από τον Ιούνιο του…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ