Στη συνεργασία των Διαχειριστών Ελλάδας και Γερμανίας για τον ηλεκτρικό διάδρομο που θα συνδέσει τις δύο χώρες, Green Aegean Interconnector, αναφέρθηκε από το βήμα του 4ου Φόρουμ Καινοτομίας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης.
Σχετικά με το ενεργειακό έργο, σημείωσε ότι προχωρά ο σχεδιασμός του, εστιάζοντας στα αμοιβαία οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίησή του.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, ο κ. Μάργαρης επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι σε ότι αφορά την διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, εξηγώντας ότι τα επόμενα χρόνια η περαιτέρω διείσδυση «πράσινης» ενέργειας στο σύστημα θα συνοδεύεται από αυξανόμενες προκλήσεις σε τεχνικό, θεσμικό, κανονιστικό και ρυθμιστικό επίπεδο.
Προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε πως το μοντέλο που εφαρμόζεται σήμερα για χορήγηση Όρων Σύνδεσης είναι ξεπερασμένο και θα πρέπει να αναθεωρηθεί, με τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου που θα προστατεύει τόσο το ηλεκτρικό δίκτυο, όσο και τους επενδυτές.
«Υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες που μας επιτρέπουν να ορίσουμε νέους, ευέλικτους κανόνες. Το τοπίο είναι πλέον πιο δυναμικό και στο εξής η διαχείριση της παραγωγής θα εξαρτάται από τις συνθήκες του συστήματος, εντός ενός πλαισίου κανόνων διαφάνειας, περικοπών και αποζημιώσεων», σημείωσε.
Όσον αφορά τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, διευκρίνισε πως η ταχύτητα ανάπτυξής τους είναι πιο αργή σε σχέση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Γι’ αυτό υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο η Πολιτεία να υιοθετήσει έναν πιο ευνοϊκό αδειοδοτικό πλαίσιο για τα έργα του Διαχειριστή καθώς και διαφορετικό τρόπο σχεδιασμού και χωροθέτησης των μονάδων ΑΠΕ.
«Θα πρέπει να αλλάξουμε στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τα δίκτυα», ανέφερε εστιάζοντας παράλληλα και στην ανάγκη να ενσωματωθούν τεχνολογικές καινοτομίες στις ηλεκτρικές υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το σύστημα Dynamic Line Rating, το οποίο έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν οι Ευρωπαίοι Διαχειριστές, για την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας σε υφιστάμενες γραμμές μεταφοράς.
«Στόχος μας είναι να πάμε γρηγορότερα σε ένα σύστημα που θα ανταπεξέρχεται στην ταχύτητα που απαιτεί η σημερινή εποχή, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους Διαχειριστές», σχολίασε.
Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε επίσης στα ψηφιακά κέντρα συντήρησης που θα δίνουν τη δυνατότητα εποπτείας των ηλεκτρικών υποδομών σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας τον άμεσο εντοπισμό και την ταχεία αποκατάσταση ευάλωτων σημείων του συστήματος.
Τέλος, ως κρίσιμο παράγοντα για την έγκαιρη υλοποίηση όλων των έργων που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση ανέδειξε το ανθρώπινο δυναμικό, που θα πρέπει να διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, μέσα από διαρκή εκπαίδευση στις σύγχρονες τεχνολογίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης άφησαν ελεύθερα έπειτα από πάνω από ένα χρόνο τα μέλη του πληρώματος του πλοίου «Galaxy Leader», που είχαν συλλάβει…
Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της παραμένει ψηλά στην ατζέντα της Λιβύης, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση επενδύσεων. Ειδικότερα, βάσει δημοσιεύματος του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων…
Σε συζητήσεις για την έκδοση ομολόγου αξίας τουλάχιστον $100 εκατ. στη σκανδιναβική αγορά βρίσκεται η Contships Management, η μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιοκτήτρια εταιρεία feeder containerships…
Σε «τέστ αντοχής» (stress tests) και επιτόπιους ελέγχους από κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα υποβληθούν το 2025 οι τράπεζες. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα…
Με δυναμικό ρυθμό βαίνουν οι επενδύσεις των Ελλήνων πλοιοκτητών για τη ναυπήγηση καινοτόμων ποντοπόρων πλοίων και το 2025. Πιο συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της…
Περίπου 1,4 δισεκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν στο εξωτερικό το 2024, αριθμός που φτάνει σε προ-πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία…
Στο πλαίσιο της στρατηγικής του ανάπτυξης, ο ενεργειακός κολοσσός ADNOC προέβη πρόσφατα σε νέες διαρθρωτικές κινήσεις, που αφορούν τις ναυτιλιακές δραστηριότητες του ομίλου. Σύμφωνα…
Η τεχνολογία EnergoFlow της Wärtsilä και οι Προπέλες Σταθερού Βήματος (Fixed Pitch Propellers ‒ FPP) παρέχουν λύσεις που μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων. Το…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ