Περισσότεροι από 50 stakeholders από όλο το φάσμα της ναυτιλιακής βιομηχανίας ‒παραγωγοί καυσίμων, πλοιοκτήτες και μεταφορείς, λιμένες και κατασκευαστές εξοπλισμού‒ υπέγραψαν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της 29ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 29), ένα Call to Action (προτροπή για δράση) με στόχο την επιτάχυνση της υιοθέτησης καυσίμων μηδενικών εκπομπών.
Της πρωτοβουλίας αυτής ηγούνται η ΜΚΟ RMI, το Ινστιτούτο Ενέργειας UCL και το Ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών, αναδεικνύοντας το υψηλό μομέντουμ της βιομηχανίας για την πραγματοποίηση επενδύσεων με στόχο την αποανθρακοποίησή της.
Η από κοινού πρωτοβουλία αιτείται ταχύτερης και πιο τολμηρής δράσης για την άνοδο της υιοθέτησης καυσίμων μηδενικών και σχεδόν μηδενικών εκπομπών, για επενδύσεις σε πλοία μηδενικών εκπομπών και για την παγκόσμια ανάπτυξη πράσινων υποδομών υδρογόνου.
Η προτροπή για δράση έρχεται, καθώς η ναυτιλιακή βιομηχανία αναμένει τη σύγκληση της MEPC τον Απρίλιο του 2025, οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία ενός παγκόσμιου μηχανισμού τιμολόγησης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα μέλη του ναυτιλιακού cluster στέλνουν, συνεπώς, ένα μήνυμα προς τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ότι απαιτείται η οικοδόμηση ενός ξεκάθαρου ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιτάχυνση των πρωτοβουλιών με επίκεντρο την αποανθρακοποίηση της ναυτιλίας.
Οι υπογράφοντες την προτροπή για δράση υπογραμμίζουν πληθώρα βασικών συστάσεων για την επιτάχυνση της υιοθέτησης καυσίμων που προέρχονται από το υδρογόνο. Στο επίκεντρο αυτών βρίσκεται η ανάγκη για σαφή, φιλόδοξα, μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και η θέσπιση μιας ισορροπημένης προσέγγισης για την αξιοποίηση των εσόδων από την τιμολόγηση εκπομπών άνθρακα, προκειμένου να μειωθεί η διαφορά μεταξύ του κόστους συμβατικών και εναλλακτικών καυσίμων.
Για να παραμείνει η παγκόσμια οικονομία εντός του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού, η παγκόσμια παραγωγή πράσινου υδρογόνου πρέπει να διπλασιαστεί έως το 2030, ενώ στη ναυτιλία πρέπει να αξιοποιηθούν πέντε εκατομμύρια τόνοι. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται συντονισμένη δράση κατά μήκος ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού για την επέκταση της προσφοράς και της υιοθέτησης ναυτιλιακών καυσίμων μηδενικών ή σχεδόν μηδενικών εκπομπών.
Παράλληλα, οι αναπτυσσόμενες χώρες δύνανται να επωφεληθούν από την πορεία της ναυτιλίας προς την αποανθρακοποίηση, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να προσελκύσουν επενδύσεις, να δημιουργήσουν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και να οικοδομήσουν βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού e-fuels.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Honda και η Nissan συμφώνησαν να διερευνήσουν την προοπτική συγχώνευσης και σύσταση κοινής εταιρείας συμμετοχών, ανακοίνωσαν σήμερα, με στόχο την δημιουργία του τρίτου μεγαλύτερου…
Με στόχο να ενισχύσει την τεχνολογική της αυτάρκεια στον τομέα της ενέργειας, καθώς και τις προσπάθειες αποανθρακοποίησης της ενεργειακής εξίσωσης της χώρας, η Νότια…
Σημαντικό ορόσημο για το εθνικό σύστημα ηλεκτροδότησης αποτελεί η ολοκλήρωση, την περασμένη εβδομάδα της κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής η οποία μετά την εκτέλεση…
Το διμερές εμπόριο Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής έχει ανθίσει τα τελευταία έτη, με αιχμή του δόρατος τις ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG. Στο πλαίσιο αυτό και…
Η DP World εξέδωσε ένα μπλε ομόλογο ύψους $100 εκατ. για τη χρηματοδότηση βιώσιμων έργων που αφορούν τις θαλάσσιες μεταφορές, τις λιμενικές υποδομές, τη…
Σε αναπτυξιακή πορεία στόλου εισέρχονται τα δεξαμενόπλοια μεγαλύτερου μεγέθους, και δη τα VLCCs, τα Suezmaxes και τα Aframaxes/LR2s. Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση…
Τα Αυτόνομα Υποβρύχια Οχήματα (AUV) αποτελούν σήμερα μία από τις πιο καινοτόμες και αποδοτικές λύσεις για την επιθεώρηση υποθαλάσσιων αγωγών. Η νέα τεχνολογία επιτρέπει…
Οι αμερικανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου προς τη βορειοδυτική Ευρώπη είναι πιθανό να υποχωρήσουν στις αρχές του επόμενου έτους, αφού σημείωσαν ρεκόρ τον Νοέμβριο, καθώς…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ