Συμφωνίες-ορόσημα στην πορεία προς την αποανθρακοποίηση της παγκόσμιας ναυτιλίας υπέγραψαν πρόσφατα το ερευνητικό ινστιτούτο SINTEF Ocean και το Global Centre for Maritime Decarbonisation (GCMD).
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του SINTEF Ocean, το GCMD θα ενταχθεί στο πρόγραμμα FME Maritime Energy Transition (MarTrans) που διαχειρίζεται το ερευνητικό ινστιτούτο, ενώ το SINTEF Ocean θα συμμετάσχει στο GCMD. Οι εν λόγω συμφωνίες θα αποτελέσουν το «ορμητήριο» των κοινών προσπαθειών των δύο πλευρών σχετικά με την «πράσινη» μετάβαση της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Υπενθυμίζεται ότι το FME MarTrans συνιστά ένα οκταετές συνεργατικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν 65 εταίροι από τη ναυτιλιακή βιομηχανία και την επιστημονική κοινότητα. Το συγκεκριμένο έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Συμβούλιο Έρευνας της Νορβηγίας, ύψους περίπου $27,5 εκατ., και αναμένεται να εκκινήσει τον Ιανουάριο του 2025.
Το πρόγραμμα FME MarTrans θα επικεντρωθεί στους εξής τέσσερις πυλώνες:
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, την υπογραφή της…
Honda και η Nissan συμφώνησαν να διερευνήσουν την προοπτική συγχώνευσης και σύσταση κοινής εταιρείας συμμετοχών, ανακοίνωσαν σήμερα, με στόχο την δημιουργία του τρίτου μεγαλύτερου…
Με στόχο να ενισχύσει την τεχνολογική της αυτάρκεια στον τομέα της ενέργειας, καθώς και τις προσπάθειες αποανθρακοποίησης της ενεργειακής εξίσωσης της χώρας, η Νότια…
Σημαντικό ορόσημο για το εθνικό σύστημα ηλεκτροδότησης αποτελεί η ολοκλήρωση, την περασμένη εβδομάδα της κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής η οποία μετά την εκτέλεση…
Το διμερές εμπόριο Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής έχει ανθίσει τα τελευταία έτη, με αιχμή του δόρατος τις ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG. Στο πλαίσιο αυτό και…
Η DP World εξέδωσε ένα μπλε ομόλογο ύψους $100 εκατ. για τη χρηματοδότηση βιώσιμων έργων που αφορούν τις θαλάσσιες μεταφορές, τις λιμενικές υποδομές, τη…
Σε αναπτυξιακή πορεία στόλου εισέρχονται τα δεξαμενόπλοια μεγαλύτερου μεγέθους, και δη τα VLCCs, τα Suezmaxes και τα Aframaxes/LR2s. Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση…
Τα Αυτόνομα Υποβρύχια Οχήματα (AUV) αποτελούν σήμερα μία από τις πιο καινοτόμες και αποδοτικές λύσεις για την επιθεώρηση υποθαλάσσιων αγωγών. Η νέα τεχνολογία επιτρέπει…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ