
Η αυξανόμενη ανάγκη για βιώσιμες λύσεις, που θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας, καθιστά επιτακτική την αναζήτηση καινοτόμων τεχνολογιών και την ανάπτυξη ανανεώσιμων καυσίμων. Με γνώμονα αυτή την κατεύθυνση, η CMA CGM Group και η SUEZ υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) για την παραγωγή έως και 100.000 τόνων βιομεθανίου ετησίως έως το 2030. Αυτή η συνεργασία επικεντρώνεται στην παραγωγή και στη χρήση του βιομεθανίου ως ανανεώσιμου καυσίμου, συμβάλλοντας όχι μόνο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και στην ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης.
Το βιομεθάνιο παράγεται μέσω προηγμένων τεχνολογιών ανάκτησης οργανικών αποβλήτων και αποτελεί ένα καύσιμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η χρήση του στα πλοία του στόλου της CMA CGM, τα οποία κινούνται με φυσικό αέριο, αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές ρύπων και να προωθήσει τη βιωσιμότητα στη ναυτιλία.
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μιας κοινής επενδυτικής δομής, με αρχική χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αυτή θα υποστηρίξει την κατασκευή και την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων παραγωγής βιομεθανίου, με έμφαση στην τοποθέτησή τους στην Ευρώπη. Επιπλέον, η συνεργασία περιλαμβάνει την έναρξη κοινών πρωτοβουλιών έρευνας και ανάπτυξης (R&D), με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής βιοκαυσίμων μέσω καινοτόμων τεχνολογιών.
Κορυφαία τεχνολογική καινοτομία της συνεργασίας αποτελεί η υδροθερμική αεριοποίηση, μια τεχνική που επιτρέπει τη μετατροπή οργανικών αποβλήτων σε βιομεθάνιο μέσω θερμικής και χημικής επεξεργασίας υπό υψηλή θερμοκρασία και πίεση. Η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας αναμένεται να βελτιστοποιήσει την αποδοτικότητα της παραγωγής και να προσφέρει μια καθαρή και βιώσιμη πηγή ενέργειας για τη ναυτιλία.
Η στρατηγική αυτή κίνηση από την πλευρά της CMA CGM Group συμπληρώνεται από μια ευρύτερη επένδυση ύψους 18 δισ. δολαρίων, για την κατασκευή 131 νέων πλοίων που θα χρησιμοποιούν καύσιμα χαμηλών εκπομπών, τα οποία θα είναι έτοιμα να τεθούν σε λειτουργία έως το 2028.
Παράλληλα, η SUEZ φέρνει στη συνεργασία την εκτενή της εμπειρία στην κυκλική διαχείριση αποβλήτων, παράγοντας ήδη 382 GWh βιομεθανίου ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην αποφυγή εκπομπών 6,4 εκατ. τόνων CO₂ κάθε χρόνο.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Μια νέα τεχνολογία δεξαμενής για τη μεταφορά ναυτιλιακών καυσίμων βρίσκεται στο επίκεντρο της πρόσφατης Έγκρισης επί της Αρχής (AiP) που χορήγησε ο αμερικανικός νηογνώμονας…
Το ανελέητο οικονομικό σφυροκόπημα των ΗΠΑ στο Ιράν συνεχίζεται, με την Ουάσιγκτον να θέτει στο στόχαστρο και το LPG. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του…
Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί πλέον έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς, καθώς τα πλοία, τα λιμάνια και τα συστήματα διαχείρισης βρίσκονται ολοένα και περισσότερο στο…
Παρά τους εμπορικούς τριγμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota επιλέγει την Κίνα ως επόμενο βήμα στην επέκτασή της στην αγορά ηλεκτρικών…
Καθώς το φιλόδοξο σχέδιο αύξησης των εξαγωγικών ικανοτήτων LNG του Κατάρ βαίνει ταχύτατα, η επέκταση του στόλου της QatarEnergy συνεχίζεται. Ειδικότερα, βάσει σχετικής ανακοίνωσης,…
Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου στόλου έχει κατασκευαστεί σε Κίνα, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, σημαντικά ναυπηγεία ενισχύουν τις δυνατότητες ναυπήγησης πλοίων και εκτός…
Συμφωνητικό για τη συγχώνευσή τους μέσω της ανταλλαγής μετοχών υπέγραψαν οι CMB.TECH NV και Golden Ocean Group. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι μέτοχοι…
Αυλαία για τον πολυαναμενόμενο τερματικό LNG, Calcasieu Pass, ανακοίνωσε πρόσφατα η Venture Global. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 15 Απριλίου, ο τερματικός LNG της εταιρείας στη…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ