Η Λιθουανία κάνει ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη πράσινων καυσίμων, με την κατασκευή του πρώτου σταθμού παραγωγής και ανεφοδιασμού υδρογόνου στις Βαλτικές Χώρες, στην Κλαϊπέντα.
Ο σταθμός θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία ηλεκτρόλυσης με μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων (PEM), η οποία συνιστά μια καινοτόμο και καθαρή μέθοδο παραγωγής υδρογόνου από ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Το σύστημα αυτό επιτρέπει τη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε υδρογόνο. Η ηλεκτρική ισχύς που θα απαιτείται για τη λειτουργία του συστήματος θα φτάνει τα 3 MW.
Η εγκατάσταση αναμένεται να παράγει περίπου 500 κιλά υδρογόνου ημερησίως, με ετήσια παραγωγή που θα φτάνει τους 127 τόνους. Το υδρογόνο που θα παράγεται θα αποθηκεύεται σε δεξαμενές υψηλής πίεσης (550 bar) και πολύ υψηλής πίεσης (1.000 bar), διασφαλίζοντας τη σταθερή και αξιόπιστη παροχή του καυσίμου σε διάφορες εφαρμογές. Η καθαρότητα του υδρογόνου θα φτάνει το 99,99%, προσφέροντας έτσι υψηλής ποιότητας καύσιμο για χρήση τόσο στη βιομηχανία όσο και στις μεταφορές.
Το έργο περιλαμβάνει όχι μόνο την εγκατάσταση του εξοπλισμού παραγωγής υδρογόνου, αλλά και την ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων. Αυτά περιλαμβάνουν ηλεκτρικά συστήματα, συστήματα αυτοματισμού και ολοκληρωμένες πλατφόρμες ασφάλειας, που θα διασφαλίζουν την αδιάκοπη και ασφαλή λειτουργία του σταθμού. Η MT Group θα αναλάβει τη διαχείριση του έργου, την κατασκευή και την τεχνική υποστήριξη για δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη λύση EPC.
Το υδρογόνο που θα παράγεται στον σταθμό της Κλαϊπέντα θα χρησιμοποιείται τόσο για τις ανάγκες του λιμένα όσο και για εμπορικούς και δημόσιους σκοπούς. Στο μέλλον, υπάρχουν σχέδια για τη χρήση του υδρογόνου και στον ανεφοδιασμό πλοίων, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για εναλλακτικά καύσιμα στη ναυτιλία.
Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενεργειακής Ανάπτυξης 2021-2030 της Λιθουανίας, το οποίο στοχεύει στη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και στην προώθηση προηγμένων τεχνολογιών ενέργειας. Το συνολικό κόστος του σταθμού προβλέπεται να φτάσει τα 10,5 εκατ. ευρώ και η λειτουργία του θα θέσει νέα πρότυπα στην ενεργειακή τεχνολογία της περιοχής.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
«Η Ελλάδα και η Τουρκία, δεν είμαστε μόνο γείτονες. Είμαστε εταίροι, ιδιαίτερα στον ναυτιλιακό τομέα» δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης…
H αλλαγή σελίδας της INTERTANKO επιβεβαιώθηκε στις 20 Νοεμβρίου, όταν το Council επιβεβαίωσε ότι ο Rolf Westfal-Larsen θα διαδεχτεί τον Paolo d’Amico στη θέση…
Για πρώτη φορά, περισσότερα από 80 αντικείμενα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων εκτίθενται στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στην πληρέστερη μέχρι σήμερα περιοδική έκθεση που παρουσιάζει…
Κανένα σημάδι ανάκαμψης δεν παρουσιάζει η ναυλαγορά των LNG carriers για ακόμα μία εβδομάδα, με τους ναύλους να σημειώνουν περαιτέρω πτώση την εβδομάδα με…
Το νεότευκτο φορτηγό «Orpheus» καθελκύστηκε στις 14 Απριλίου 1956 στα γερμανικά ναυπηγεία Howaldtswerke του Κιέλου, για λογαριασμό εταιρείας συμφερόντων του γραφείου Lyras Brothers Ltd…
Την τελευταία δεκαετία, o δορυφόρος Copernicus Sentinel-1 παρέχει πληθώρα δεδομένων ραντάρ για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και δραστηριοτήτων σε εκατομμύρια χρήστες ανά την υφήλιο.…
Συνέντευξη του κ. Χρήστου Σταϊκούρα, υπουργού Υποδομών και Μεταφορών
Ένα χαμηλότερο, από τα αρχικά πλάνα, ποσοστό πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων το 2025 είναι πιθανό να καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την επίτευξη των στόχων της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ