
Μια πρόσφατη τεχνική μελέτη, δημοσιευμένη από την Oil and Gas Climate Initiative (OGCI), το Global Centre for Maritime Decarbonisation (GCMD) και τη Stena Bulk, επιβεβαιώνει ότι η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα επί του πλοίου (Onboard Carbon Capture and Storage ‒ OCCS) έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) στη ναυτιλία. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ένα κοινοπρακτικό σχήμα ναυτιλιακών οργανισμών, επιβεβαίωσε τη δυνατότητα μείωσης των εκπομπών CO₂ έως και 20% ετησίως για πλοία όπως το «Stena Impero».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η εφαρμογή ενός συστήματος OCCS στο μεσαίου μεγέθους δεξαμενόπλοιο «Stena Impero» μπορεί να μειώσει τις ετήσιες εκπομπές CO₂ κατά περίπου 20%. Ωστόσο, η υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας συνοδεύεται από ένα ενεργειακό κόστος, το λεγόμενο «fuel penalty», το οποίο εκτιμάται κάτω από το 10%. Αυτό σημαίνει ότι η δέσμευση άνθρακα απαιτεί ελαφρώς περισσότερη κατανάλωση καυσίμου, κάτι που αυξάνει το λειτουργικό κόστος, αλλά δεν αναιρεί τα περιβαλλοντικά οφέλη.
Ένα από τα βασικά θέματα που εξετάστηκαν στη μελέτη είναι το οικονομικό κόστος της OCCS τεχνολογίας. Το συνολικό κόστος κατασκευής και εγκατάστασης ενός πλήρους συστήματος OCCS σε πλοίο εκτιμάται στα 13 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το κόστος αποφυγής εκπομπών CO₂ γι’ αυτό το πρωτότυπο σύστημα πρώτης γενιάς, μετρούμενο σε ευρώ ανά τόνο κατακρατημένου CO₂, ανέρχεται στα 723 ευρώ ανά τόνο. Παρόλο που το κόστος αυτό είναι υψηλό για τα πρώτα συστήματα, αναμένεται ότι περαιτέρω έρευνα και τεχνολογικές εξελίξεις θα το μειώσουν σταδιακά, καθιστώντας την OCCS τεχνολογία πιο προσιτή και ευρέως εφαρμόσιμη.
Επιπλέον, η τεχνική έκθεση κατέδειξε ότι η επιτυχής υιοθέτηση της τεχνολογίας OCCS σε ευρεία κλίμακα εξαρτάται από την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών στα λιμάνια για την εκφόρτωση του αποθηκευμένου CO₂ και την τελική του απόθεση. Οι υποδομές αυτές παραμένουν σε αρχικό στάδιο, ενώ η δημιουργία εθνικών πολιτικών και πολιτικών λιμένων για τη διαχείριση και την αποθήκευση του CO₂ είναι αναγκαία για την υποστήριξη της τεχνολογίας.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Βουτιά καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες σήμερα, μία ημέρα μετά την εμπορική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ με την επιβολή σειράς νέων δασμών, με τους επενδυτές…
Η Ελλάδα θα εξάγει σπάνια μέταλλα σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ άλλων και αντιμόνιο, στα επόμενα 2 με 3 χρόνια επισημαίνει ο Διευθυντής του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου Κωνσταντίνος…
Στη νέα γενιά και στο μέλλον του κλάδου εστιάστηκε το Greener Shipping Summit με θέμα «Νέες τεχνολογίες και εκπαίδευση», το οποίο έλαβε χώρα στο…
Τα βλέμματα της ναυτιλίας κεντρίζει η περίπτωση ασφαλιστικής εταιρείας που παρείχε «κενή» (από πλευράς κάλυψης) ασφάλεια σε πλοία του σκοτεινού στόλου. Ειδικότερα, δημοσίευμα του…
Η τιμή του χρυσού έσπασε ρεκόρ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ξεπερνώντας τα 3.150 δολάρια, μερικές ώρες μετά την αναγγελία καταιγισμού τελωνειακών δασμών από…
Παρότι επικρατεί προβληματισμός αναφορικά με τη βιωσιμότητα της ζήτησης στις αερομεταφορές, τα δεδομένα μέχρι στιγμής για το 2025 προκαλούν μετριασμένη αισιοδοξία. Ειδικότερα, τα επίπεδα…
Την ετήσια λίστα του με τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως δημοσίευσε πρόσφατα το Forbes. Η πρώτη δεκάδα, ως είθισται, μονοπωλείται αρκετά από τον κλάδο τεχνολογίας,…
Στην αντεπίθεση φαίνεται να περνά η Ρωσία στο μέτωπο των εξαγωγών πετρελαίου, μετά τις αιχμηρές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου αναφορικά με την Ουκρανία. Σύμφωνα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ