Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Τα βιοκαύσιμα, «άσος στο μανίκι» της αγοράς κρουαζιέρας

Τα βιοκαύσιμα, «άσος στο μανίκι» της αγοράς κρουαζιέρας

Email
LinkedIn
Facebook
X

Η χρήση βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ιδιαίτερα στον τομέα των κρουαζιερόπλοιων, με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η Glander International Bunkering και η Cepsa έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την προμήθεια υδρογονοποιημένου φυτικού ελαίου (HVO), ενός προηγμένου βιοκαυσίμου, σε κρουαζιερόπλοια στη Μεσόγειο.

Το HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) είναι ένα βιοκαύσιμο δεύτερης γενιάς που παράγεται μέσω της διαδικασίας υδρογονοποίησης φυτικών ελαίων ή ζωικών λιπών, πιστοποιημένων από τον οργανισμό ISCC EU. Η διαδικασία αυτή αφαιρεί τα οξυγόνα από τα έλαια και τα λίπη, οδηγώντας σε ένα καύσιμο που περιέχει παραφινικούς υδρογονάνθρακες, παρόμοιο με το πετρέλαιο diesel από ορυκτά καύσιμα. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του HVO είναι η δυνατότητα μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) έως και 90% σε σχέση με τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, το HVO διαθέτει υψηλό αριθμό κετανίων, βελτιώνοντας την ποιότητα της καύσης και μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων, όπως οξειδίων του αζώτου (NOx) και σωματιδίων (PM).

Η Cepsa έχει ήδη προμηθεύσει κρουαζιερόπλοια με HVO μέσω της Glander International Bunkering στο λιμάνι της Βαρκελώνης, πραγματοποιώντας τέσσερις παραδόσεις από τα τέλη Ιουνίου του 2023. Η τεχνολογία πίσω από αυτά τα βιοκαύσιμα προσφέρει μια λύση που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στον υπάρχοντα εξοπλισμό των πλοίων, καθώς το HVO είναι πλήρως συμβατό με τους κινητήρες που χρησιμοποιούν συμβατικά καύσιμα, χωρίς να απαιτούνται σημαντικές τεχνικές μετατροπές.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Καμπανάκι στην Αφρική: Σε άνοδο τα κρούσματα χολέρας και δάγκειου πυρετού

Καλπάζουν τα κρούσματα χολέρας και δάγκειου πυρετού στο Σουδάν της Αφρικής, προκαλώντας ανησυχία για μια επίμονη υγειονομική κρίση και τη δυνατότητα επέκτασής της σε…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
Μελίνα Τραυλού: Η πρόεδρος της ΕΕΕ συνομιλεί με τη νέα γενιά στον πρώτο διάλογο «Blue Chairs»
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }