Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Η κυματική ενέργεια, κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση της Αυστραλίας

Η κυματική ενέργεια, κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση της Αυστραλίας

Email
LinkedIn
Facebook
X

Η κυματική ενέργεια αναδεικνύεται σε μία από τις πιο υποσχόμενες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τις πρόσφατες εξελίξεις να την τοποθετούν στο επίκεντρο της προσπάθειας της Αυστραλίας για επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Η χώρα, με τον μεγαλύτερο θαλάσσιο ενεργειακό πόρο παγκοσμίως, έχει εξαιρετική προοπτική να αξιοποιήσει αυτή την τεχνολογία για την κάλυψη σημαντικού ποσοστού των ενεργειακών της αναγκών.

Η κυματική ενέργεια εκμεταλλεύεται την κίνηση των κυμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως συσκευές πλευστότητας και συστήματα μετατόπισης νερού. Επιπλέον, έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να συμβάλει στην αποθήκευση ενέργειας, καθώς τα κύματα προσφέρουν μια πιο σταθερή και προβλέψιμη πηγή ενέργειας σε σχέση με άλλες ανανεώσιμες τεχνολογίες. Παρά τις δυνατότητες αυτές, η κυματική ενέργεια δεν έχει ακόμη αναδειχθεί πλήρως στις συζητήσεις γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως λόγω προκλήσεων όπως το υψηλό αρχικό κόστος, η ανάγκη για τεχνολογική επικύρωση και οι απαιτήσεις για μακροπρόθεσμες δοκιμές.

Η πρόσφατη έκθεση «Ocean Wave Energy in Australia» περιλαμβάνει επτά βασικές προτάσεις που στοχεύουν στη χρηματοδότηση και στην επικύρωση της τεχνολογίας μέσω πιλοτικών έργων και εθνικών μελετών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση από την Αυστραλιανή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ARENA) για την αξιολόγηση των εθνικών οφελών της κυματικής ενέργειας, καθώς και η ενσωμάτωσή της στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Συστήματος του Αυστραλιανού Διαχειριστή Ενεργειακής Αγοράς, προκειμένου να καλυφθούν οι μελλοντικές ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας. Επίσης, προτείνεται η ένταξη της κυματικής ενέργειας στο Σχέδιο Βιώσιμης Θάλασσας, ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για την ανανεώσιμη ενέργεια.

Η έκθεση τονίζει την ανάγκη χρηματοδότησης πιλοτικών έργων διαφορετικής κλίμακας και εφαρμογών, για να επικυρωθεί η τεχνολογία και να αποδειχθούν τα εθνικά της οφέλη μακροπρόθεσμα. Επίσης, προτείνει την ανάπτυξη εθνικών κατευθυντήριων γραμμών για τη χρήση της κυματικής ενέργειας στην προστασία των ακτών από τη διάβρωση, συνδυάζοντας την ενεργειακή παραγωγή με τη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Απεργία στη Boeing: Μακριά από την εύρεση συμφωνίας;

Η αμερικανική βιομηχανία παραγωγής αεροσκαφών Boeing ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την μισθολογική προσφορά που είχε καταθέσει, μετά από διαπραγματεύσεις με τη Διεθνή Ένωση Χειριστών Μηχανών…

Μελίνα Τραυλού: Η πρόεδρος της ΕΕΕ συνομιλεί ανοιχτά με τη νέα γενιά στον πρώτο διάλογο «Blue Chairs»

Με αφορμή την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, τα Ναυτικά Χρονικά καλωσορίζουν όλους και όλες που επέλεξαν να ακολουθήσουν ναυτικές και ναυτιλιακές σπουδές και τους…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }