Η κυματική ενέργεια αναδεικνύεται σε μία από τις πιο υποσχόμενες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τις πρόσφατες εξελίξεις να την τοποθετούν στο επίκεντρο της προσπάθειας της Αυστραλίας για επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Η χώρα, με τον μεγαλύτερο θαλάσσιο ενεργειακό πόρο παγκοσμίως, έχει εξαιρετική προοπτική να αξιοποιήσει αυτή την τεχνολογία για την κάλυψη σημαντικού ποσοστού των ενεργειακών της αναγκών.
Η κυματική ενέργεια εκμεταλλεύεται την κίνηση των κυμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως συσκευές πλευστότητας και συστήματα μετατόπισης νερού. Επιπλέον, έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να συμβάλει στην αποθήκευση ενέργειας, καθώς τα κύματα προσφέρουν μια πιο σταθερή και προβλέψιμη πηγή ενέργειας σε σχέση με άλλες ανανεώσιμες τεχνολογίες. Παρά τις δυνατότητες αυτές, η κυματική ενέργεια δεν έχει ακόμη αναδειχθεί πλήρως στις συζητήσεις γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως λόγω προκλήσεων όπως το υψηλό αρχικό κόστος, η ανάγκη για τεχνολογική επικύρωση και οι απαιτήσεις για μακροπρόθεσμες δοκιμές.
Η πρόσφατη έκθεση «Ocean Wave Energy in Australia» περιλαμβάνει επτά βασικές προτάσεις που στοχεύουν στη χρηματοδότηση και στην επικύρωση της τεχνολογίας μέσω πιλοτικών έργων και εθνικών μελετών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση από την Αυστραλιανή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ARENA) για την αξιολόγηση των εθνικών οφελών της κυματικής ενέργειας, καθώς και η ενσωμάτωσή της στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Συστήματος του Αυστραλιανού Διαχειριστή Ενεργειακής Αγοράς, προκειμένου να καλυφθούν οι μελλοντικές ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας. Επίσης, προτείνεται η ένταξη της κυματικής ενέργειας στο Σχέδιο Βιώσιμης Θάλασσας, ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για την ανανεώσιμη ενέργεια.
Η έκθεση τονίζει την ανάγκη χρηματοδότησης πιλοτικών έργων διαφορετικής κλίμακας και εφαρμογών, για να επικυρωθεί η τεχνολογία και να αποδειχθούν τα εθνικά της οφέλη μακροπρόθεσμα. Επίσης, προτείνει την ανάπτυξη εθνικών κατευθυντήριων γραμμών για τη χρήση της κυματικής ενέργειας στην προστασία των ακτών από τη διάβρωση, συνδυάζοντας την ενεργειακή παραγωγή με τη διαχείριση του περιβάλλοντος.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Βαρύγδουπες παραμένουν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ τις πρώτες του ημέρες ως 47ου Προέδρου των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, στο στόχαστρο των ΗΠΑ εισέρχεται και…
Ένα πλήρως ηλεκτρικό ferry κατασκευάστηκε πρόσφατα από τη γερμανική ναυπηγική εταιρεία Ampereship, σε συνεργασία με τη θυγατρική της Ostseestaal, για το νησί Helgoland. Το νέο ferry…
Σε μια πρωτοφανή κίνηση προέβη πρόσφατα η Ουάσιγκτον, με στόχο να περιορίσει περαιτέρω τη δράση του σκοτεινού στόλου της Μόσχας και να εντείνει ακόμα…
Με μια σημαντική καθίζηση των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού αναμένεται να εκκινήσει το νέο έτος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler, κατά το α΄ εξάμηνο…
Έναν χρόνο μετά το λανσάρισμα της υπηρεσίας «Green Sea Conference» από τη Viking Line, η εταιρεία κρουαζιέρας επιθυμεί να επεκτείνει περαιτέρω τη συγκεκριμένη υπηρεσία.…
Εν μέσω εκτεταμένων προσπαθειών αποανθρακοποίησης της Γηραιάς Ηπείρου και επίτευξης του στόχου της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, η χάραξη συντονισμένης στρατηγικής…
Παρουσία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκης Κεραμέως, του αρμόδιου για την Κοινωνική Ασφάλιση Υφυπουργού κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου και του Γενικού Γραμματέα…
Τα Ναυπηγεία της ONEX στη Σύρο επισκέφθηκαν σήμερα, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός, κ. Στέφανος Γκίκας, πραγματοποιώντας…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ