Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Ερυθρά Θάλασσα, asset play και τεχνητή νοημοσύνη: Τρεις ναυτιλιακές προσωπικότητες με το βλέμμα το μέλλον

Ερυθρά Θάλασσα, asset play και τεχνητή νοημοσύνη: Τρεις ναυτιλιακές προσωπικότητες με το βλέμμα το μέλλον

Email
LinkedIn
Facebook
X

Στην παγκόσμια οικονομία, μέσα από το πρίσμα της ναυτιλίας, εστιάστηκαν σε σημαντικό βαθμό οι ομιλητές της πρώτης ενότητας του τριήμερου συνεδρίου που διοργανώνει το «The Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade, and Finance» από τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου έως και την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Αθ. Μαρτίνος: Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα επιμείνει

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, επικεφαλής της Eastern Mediterranean Maritime, υπογράμμισε ότι η ναυτιλία συνιστά έναν ιδιαίτερα απρόβλεπτο κλάδο όπου οι εκτιμήσεις για την πορεία των ναυλαγορών είναι δύσκολες, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία έτη. Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα δεν θα επιλυθεί σύντομα, γεγονός που αναμένεται να είναι ευνοϊκό για τις ναυλαγορές.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μαρτίνος έδωσε έμφαση στον ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι Έλληνες πλοιοκτήτες στην διατροφική και ενεργειακή επάρκεια των περιφερειακών οικονομιών. Κατά τον ίδιο, το 51% των σιτηρών που μεταφέρθηκαν διά θαλάσσης στο πλαίσιο της συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας-Τουρκίας μεταφέρθηκαν με πλοία ελληνικής διαχείρισης. Πέραν αυτού, ελληνόκτητα πλοία έχουν μεταφέρει τα τελευταία έτη και ρωσικό πετρέλαιο. Παρότι έχουν δεχθεί κριτική για την απόφαση αυτή, ο κ. Μαρτίνος ανέφερε ότι αφενός εάν το ρωσικό πετρέλαιο είχε «εξαφανιστεί» από τις διεθνείς αγορές οι τιμές θα είχαν εκτοξευτεί και αφετέρου οι ΗΠΑ επιτρέπουν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου υπό προϋποθέσεις.

Χ. Βαφειάς: Η ουσία της ναυτιλίας είναι το asset play

Ο επικεφαλής των εταιρειών Stealth Gas, Imperial Petroleum και C3is, κ. Χάρης Βαφειάς εστιάστηκε κατά την παρουσίασή του στις σημαντικές μεταβολές που καταγράφουν οι αξίες των πλοίων τα τελευταία έτη.

Κατά τον ίδιο, το asset play διαδραματίζει καίριο ρόλο στην κερδοφορία μιας εταιρείας. Ο κ. Βαφειάς έφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα από την εξέλιξη των αξιών πλοίων στη second-hand αγορά (αλλά και στην εξέλιξη του κόστους παραγγελίας πλοίων) μεταξύ του Οκτωβρίου του 2020 και του Οκτωβρίου του 2024.

Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα ότι ένα Capesize δέκα ετών έχει υπερδιπλασιάσει την αξία του σήμερα σε σύγκριση με τέσσερα έτη πριν, καθώς η αξία του ανέρχεται σε περίπου $45 εκατ., έναντι $20 εκατ. το 2020.

Αντ. Παπαδημητρίου: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον

Ο δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του εστιάστηκε στο ΑΙ, αναφέροντας ότι επί του παρόντος έχουμε δει μονάχα ένα μικρό μέρος των δυνατοτήτων του και ότι η πραγματική επανάσταση θα επέλθει με την κβαντική υπολογιστική.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η πρόοδος της τεχνολογίας θα αυξήσει την ανάγκη για σταθερή και αξιόπιστη ενέργεια, η οποία πιθανά θα καλυφθεί από ορυκτά καύσιμα όπως το LNG και η πυρηνική ενέργεια και όχι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατά τον δρα Παπαδημητρίου, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πρόοδος της τεχνολογίας είναι και πολιτικές, λόγω της αυστηροποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου και της γεωπολιτικής κόντρας των ισχυρών δυνάμεων Ανατολής και Δύσης.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Σχετικά Άρθρα

Οι ελληνικές βλέψεις της Italgas

Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (αυξημένες κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο) για την επέκταση του δικτύου διανομής…

Συγχώνευση τριών εταιρειών της MOL με το βλέμμα στην αποανθρακοποίηση

Τη συγχώνευση τριών θυγατρικών της, που είναι υπεύθυνες για τη ναυτική τεχνολογία και τη ναυπηγική, και συγκεκριμένα τις MOL Marine & EngineeringCo., Ltd., MOL…

Με ευρωπαϊκά κονδύλια η ενίσχυση του εναέριου πυροσβεστικού στόλου της Ελλάδας

Η ένταξη της αγοράς ενός αεροσκάφους πυρόσβεσης DHC-515, γνωστού και ως νέου τύπου Canadair, στο πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία 2021-2027» του ΕΣΠΑ, ανακοινώθηκε από το…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }