Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Η προειδοποίηση του OPEC+ για τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ

Η προειδοποίηση του OPEC+ για τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ

Email
LinkedIn
Facebook
X

Το γεωπολιτικό θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να σκαρφαλώνει, καθώς το Ισραήλ επιχειρεί στον Λίβανο, ενώ το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση ενάντια του Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό, ο OPEC+ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την προσφορά πετρελαίου.

Ειδικότερα, ο OPEC+ υπογραμμίζει ότι είναι σε θέση να καλύψει την απώλεια προσφοράς πετρελαίου του Ιράν, αλλά όχι την απώλεια που θα υποστεί η προσφορά πετρελαίου εφόσον η σύγκρουση επεκταθεί σε γειτονικά κράτη.

Το σενάριο που εξετάζει ο OPEC+ είναι εκείνο όπου το Ισραήλ θέτει εκτός λειτουργίας τις υποδομές πετρελαίου του Ιράν και το Ιράν αντεπιτίθεται με επιθέσεις σε γειτονικά κράτη παραγωγής πετρελαίου. Το Ιράν αντιστοιχεί στο 3% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου (δηλαδή περίπου 3,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα).

Εφόσον «χαθεί» μονάχα η προσφορά του Ιράν, ο OPEC+ είναι σε θέση να καλύψει την απώλεια, καθώς τα τελευταία έτη έχει προβεί σε εθελούσιες περικοπές της παραγωγής του, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε κατάτι λιγότερο των 5,9 εκατ. βαρελιών/ημέρα. Η πλειοψηφία αυτών αντιστοιχούν σε εθελούσιες περικοπές της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

«Πράσινο φως» της ΕΕ για δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβληθούν επιπλέον δασμοί σε κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξασφάλισε την απαραίτητη υποστήριξη από τα κράτη μέλη, όπως ανέφερε…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }