Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Επίσκεψη της Υφυπουργού Ναυτιλίας Κύπρου στη HELMEPA

Επίσκεψη της Υφυπουργού Ναυτιλίας Κύπρου στη HELMEPA

Email
LinkedIn
Facebook
X

Η επίσκεψη της Υφυπουργού Ναυτιλίας της Κύπρου, Μαρίνας Χατζημανώλη, στα γραφεία της HELMEPA, στις 19 Σεπτεμβρίου 2024, αναδεικνύει και ενισχύει περαιτέρω τη μακρόχρονη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα προστασίας των ωκεανών και βιωσιμότητας στον κρίσιμο κλάδο της ναυτιλίας.

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της HELMEPA, Γιώργος Καραγεωργίου, υποδέχθηκε την Υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου, Μαρίνα Χατζημανώλη, μαζί με μέλη του ΔΣ και τα στελέχη της Γραμματείας του οργανισμού. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας με τη Ναυτιλιακή Αρχή Κύπρου, η οποία πιστοποιεί τα επιμορφωτικά προγράμματα της HELMEPA από το 2013, ενώ πρόσφατα ενέκρινε τρία νέα προγράμματα STCW σε θέματα ασφάλειας, που διατίθενται αποκλειστικά μέσω e-learning, σε συνεργασία με το υποστηρικτικό μέλος της HELMEPA, SQLearn. Αυτή η συνεργασία ενισχύει τις σχέσεις με τη ναυτιλιακή κοινότητα της Κύπρου, οι οποίες ξεκίνησαν το 1993 με την ίδρυση της CYMEPA, της πρώτης αδελφής ένωσης εκτός Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ειδική μνεία στους πρωτεργάτες που συνέβαλαν στην ίδρυση μιας αντίστοιχης οργάνωσης με την HELMEPA στην Κύπρο.

Credit: Helmepa

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου ενημερώθηκε για το πολυδιάστατο έργο της HELMEPA, το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου παράγοντα στη ναυτιλία μέσω της περιβαλλοντικής συνείδησης, της ενίσχυσης του πνεύματος ασφάλειας (safety culture) και της προώθησης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και του ΙΜΟ. Ειδική αναφορά έγινε στο έργο METAVASEA, το οποίο επικεντρώνεται στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και συντονίζεται από τη HELMEPA με την οικονομική υποστήριξη του Lloyd’s Register Foundation και τη συμμετοχή -ήδη- 65 φορέων από Ελλάδα, Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, στο οποίο συμμετέχουν ενεργά και Κυπριακοί φορείς. Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για την ετοιμότητα των εταιρειών και την καταγραφή των αναγκών επανακατάρτισης ναυτικών και λιμενεργατών, όπως στα εναλλακτικά καύσιμα.

Credit: Helmepa

Η Υφυπουργός και οι συνεργάτες της ξεναγήθηκαν στον χώρο του προσομοιωτή γέφυρας της HELMEPA, όπου συνομίλησαν με αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού που συμμετείχαν σε σεμινάριο.

Credit: Helmepa

Τέλος, η Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι η Κύπρος επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να φιλοξενήσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας το 2026, όπου η ναυτιλιακή κοινότητα της Ευρώπης θα συναντηθεί για δικτύωση και συζήτηση γύρω από τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία. Η HELMEPA συνεχάρη την Υφυπουργό και προσέφερε τα εκπαιδευτικά προγράμματά της για τη στήριξη της διοργάνωσης.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

LNG vs μεθανόλη: Πού γέρνει η ζυγαριά των παραγγελιών

To LNG αποτέλεσε το κορυφαία προτιμητέο ναυτιλιακό καύσιμο για τα πλοία που παραγγέλθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δεδομένα του Alternative Fuels Insights platform…

«Πράσινο φως» της ΕΕ για δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβληθούν επιπλέον δασμοί σε κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξασφάλισε την απαραίτητη υποστήριξη από τα κράτη μέλη, όπως ανέφερε…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }