Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Έλληνες Πλοίαρχοι: Αναγκαία η ενίσχυση της ασφάλειας στα ελληνικά λιμάνια

Έλληνες Πλοίαρχοι: Αναγκαία η ενίσχυση της ασφάλειας στα ελληνικά λιμάνια

Email
LinkedIn
Facebook
X

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024, από τον Πρόεδρο, Cpt. Παναγιώτη Γιγή και την Γενική Γραμματέα, Cpt. Ελένη Παπαδοπούλου της Π.Ε.Π.Ε.Ν., στο κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Ημερίδα, με αφορμή την επίσημη παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης 2024 για τους Ελληνικούς Λιμένες.

Στη εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Βουλευτές κ.κ. Γεώργιος Βρεττάκος και Κώστας Κατσαφάδος, ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ν.Ο. Cpt. Μανώλης Τσικαλάκης, ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Ε.Ν.( Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας), κ. Διονύσης Θεοδωράτος, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Πορθμείων κ. Παράσχος Τσάγκαρης, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Κ.Φ.Ν. (Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας) κ. Γεώργιος Κουμπενάς, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. κ. Βασίλης Κορκίδης, ενώ τον κ. Υπουργό και τον κ. Γεν. Γραμματέα του Υ.ΝΑ.Ν.Π. εκπροσώπησε η κ. Μπόγρη.

Από την στρατιωτική ηγεσία του Υ.ΝΑ.Ν.Π. τον Αρχηγό εκπροσώπησε ο κ. Ροκίδης ενώ το «παρών» έδωσαν πρόεδροι Ναυτεργατικών Σωματείων, Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, δημοσιογράφοι του ναυτιλιακού ρεπορτάζ και πλοίαρχοι – μέλη της Π.Ε.Π.Ε.Ν.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μέσα από την αναλυτική παρουσίαση που ακολούθησε και τις ομιλίες των παριστάμενων, αναδείχτηκαν εμφαντικά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πλοίαρχοι, Μέλη της Π.Ε.Π.Ε.Ν., που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στα πλοία της Ακτοπλοΐας. Την ίδια ώρα υπήρξε ιδιαίτερη, εκτενής αναφορά στην άδικη μεταχείριση, στην ταλαιπωρία, στη δημόσια κακή κριτική, στη διαπόμπευση, στις συλλήψεις και τις κρατήσεις με τη διαδικασία του αυτόφωρου που υφίστανται οι πλοίαρχοί σε περιπτώσεις ατυχημάτων που δεν άπτονται των ευθυνών τους.

Το συντονισμό της Ημερίδας είχε η Γενική Γραμματέας της Π.Ε.Π.Ε.Ν., Cpt. Ελένη Παπαδοπούλου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ε.Ν. Cpt. Παναγιώτης Γιγής τόνισε ότι στόχος της παρουσίασης των ευρημάτων της έρευνας είναι να βρεθούν ευήκοα ώτα και συμπαράσταση από το αρμόδιο Υπουργείο και τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, ούτως ώστε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ένας από τους ισχυρότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, η Ναυτιλία και ειδικότερα τώρα που το τουριστικό μας προϊόν, η διασύνδεση δηλαδή του νησιωτικού μας συμπλέγματος με την ηπειρωτική χώρα βρίσκεται σε αυξημένη κινητικότητα!

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ε.Ν. τόνισε χαρακτηριστικά: «η ευλογημένη Ελλάδα μας, έχει την τύχη ή μήπως την ατυχία να είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο που διαθέτει ένα τόσο μεγάλο νησιωτικό σύμπλεγμα και έναν εξίσου μεγάλο, σύγχρονο και αξιόπιστο ακτοπλοϊκό στόλο, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει αυτό το έργο, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες που αυξάνεται η συχνότητα των προσεγγίσεων των πλοίων στα λιμάνια.

»Δυστυχώς όμως, αυτή η θεαματική ανανέωση και ραγδαία αύξηση του στόλου των πλοίων μας και η υποδειγματική εξυπηρέτηση και φιλοξενία των Ελλήνων Ναυτικών δεν συμβαδίζουν με τις ελλείψεις κατά κύριο λόγο, στις υποδομές στα λιμάνια των νησιών μας, τα οποία έχουν παραμείνει στην Δεκαετία του 1980 !!!!!».

Ο καπτ. Παναγιώτης Γιγής χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι στις μέρες μας εκατομμύρια επιβάτες και οχήματα εξυπηρετούνται από υποδομές που έχουν κατασκευαστεί για να εξυπηρετούν μόνο μερικές χιλιάδες.

Και συνέχισε: «Όπως είναι επίσης αδιανόητο οι ταξιδιώτες μας να διακινδυνεύουν κάποιες φορές τη σωματική τους ακεραιότητα και νησιά και συμπατριώτες μας να αποκλείονται τους Χειμερινούς μήνες ή τις περιόδους με δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο. Εδώ είναι που οι Πλοίαρχοι μας πολλές φορές υπερβάλουν εαυτόν προκειμένου να εξυπηρετήσουν επιβάτες και νησιωτικούς προορισμούς».

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ε.Ν. εξέφρασε την ελπίδα τα συναρμόδια υπουργεία να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αναδειχθεί «η άδικη μεταχείριση, η ταλαιπωρία και η δημόσια κριτική ή διαπόμπευση που υφίστανται οι Πλοίαρχοί όπως, συλλήψεις, και κρατήσεις με τη διαδικασία του αυτόφωρου, σε περιπτώσεις μικροατυχημάτων που δεν άπτονται των ευθυνών τους».

Το «πρόβλημα αυτό δυστυχώς ταλαιπωρεί και αποκαρδιώνει τους Έλληνες Πλοιάρχους που δραστηριοποιούνται στις θαλάσσιες ενδομεταφορές, αφού αισθάνονται ότι είναι τα εξιλαστήρια θύματα μιας ανεύθυνης γραφειοκρατίας», κατέληξε.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Σχετικά Άρθρα

Αθ. Μαρτίνος: Το ΕΚΠΑ τιμά μια προσωπικότητα με πολύπλευρη κοινωνική δράση

Το πρώτο και μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναγνωρίζοντας τη σπουδαία προσφορά του, τίμησε με τις ύψιστες ακαδημαϊκές διακρίσεις…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }