Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Η κατασκευή τεχνολογικά προηγμένων πλοίων (και) κινεζική υπόθεση

Η κατασκευή τεχνολογικά προηγμένων πλοίων (και) κινεζική υπόθεση

Email
LinkedIn
Facebook
X

To μπαράζ παραγγελιών που έλαβε χώρα τα τελευταία έτη έδωσε στα κινεζικά ναυπηγεία μια ευκαιρία που, υπό κανονικές συνθήκες, ενδέχεται να λάμβαναν αρκετά έτη αργότερα. Πιο συγκεκριμένα, τους δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσουν περισσότερα συμβόλαια ναυπήγησης για τεχνολογικά προηγμένα πλοία, όπως είναι τα LNG carriers, τα οποία κατά κύριο λόγο είθισται να ναυπηγούνται στη Νότια Κορέα.

Όμως, με τα διαθέσιμα slots στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία να είναι μηδαμινά τα επόμενα πέντε έτη, η Κίνα συνεχίζει να εξασφαλίζει το 2024 την πλειοψηφία των νέων παραγγελιών. Τον Αύγουστο, σε κινεζικά ναυπηγεία τοποθετήθηκαν παραγγελίες για 95 πλοία, επίπεδα που συνιστούν το 90% των συνολικών παραγγελιών, αναφέρει δημοσίευμα της People’s Daily Online.

Οι παραγγελίες που εξασφαλίζουν τα κινεζικά ναυπηγεία δεν αφορούν κυρίως απλούστερα τεχνολογικά πλοία, όπως τα bulk carriers, αλλά αντιθέτως ολοένα και περισσότερο αφορούν Ro-Ro, containerships και LNG carriers. Η Κίνα φέτος έχει καταγράψει άνοδο 43,9% στις νέες παραγγελίες και 38,6% στις εκκρεμείς παραγγελίες το α΄ εξάμηνο. Η China State Shipbuilding Corporation, ο κινεζικός κολοσσός που ελέγχει την πλειοψηφία των ναυπηγείων στην Κίνα, έχει ανακοινώσει ότι είναι fully booked έως κάποιους μήνες του 2028.

Με τα δεδομένα να αλλάζουν και την Κίνα να εξαπλώνεται και στην κατασκευή τεχνολογικά προηγμένων πλοίων, μέλλει να φανεί πώς θα διαμορφωθούν μεσοπρόθεσμα οι ισορροπίες μεταξύ των δύο κύριων ναυπηγικών δυνάμεων.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Νέα δεδομένα για τη συνεργασία ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι τηλεφωνική συνομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια. Η επικοινωνία τους…

C&A Σταύρος Κασιδιάρης Α.Ε.: Επιτυχείς εργασίες συντήρησης στις εγκαταστάσεις της Korinthos Power S.A.

Η C&A Σταύρος Κασιδιάρης Α.Ε. πρόσφατα ολοκλήρωσε επιτυχώς, σειρά εργασιών συντήρησης στις εγκαταστάσεις της Korinthos Power S.A., Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου 437 MW του Ομίλου…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }