Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα: Κλιμακώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή

Νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα: Κλιμακώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή

Email
LinkedIn
Facebook
X

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε πλήγμα χθες, Παρασκευή, στο αρχηγείο του λιβανικού σιιτικού κινήματος στα νότια προάστια της Βηρυτού και δεσμεύτηκε ότι “θα φτάσει” οποιονδήποτε απειλεί το Ισραήλ.

«Ο Χασάν Νασράλα είναι νεκρός», σημείωσε ο εκπρόσωπος του στρατού αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, ενώ άλλος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο λοχαγός Νταβίντ Αβραάμ, επιβεβαίωσε στο AFP ότι ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ «εξαλείφθηκε».

Πηγή προσκείμενη στο σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο AFP ότι έχει χαθεί η επαφή με τον Νασράλα από χθες το βράδυ, μετά την ισραηλινή επιδρομή στο αρχηγείο του κινήματος στο προπύργιό του στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Το 2006 κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, ο ηγέτης του λιβανικού κινήματος είχε εξαφανιστεί για δύο ημέρες και κυκλοφορούσαν φήμες ότι είναι νεκρός, προτού εμφανιστεί ξανά, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί δεσμεύτηκε σε ανακοίνωσή του ότι ο στρατός “θα φτάσει” όποιον απειλεί το Ισραήλ.

«Δεν έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Το μήνυμα είναι απλό: όποιον απειλεί τους πολίτες του Ισραήλ, ξέρουμε πώς θα τον φτάσουμε», σημείωσε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ο χθεσινός βομβαρδισμός στη Βηρυτό προκάλεσε επίσης τον θάνατο του Αλί Καρακέ, ο οποίος κατονομάστηκε ως ο διοικητής του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, όπως και άλλων διοικητών του σιιτικού κινήματος.

«Στη διάρκεια των 32 ετών της ηγεσίας του ως γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα ήταν υπεύθυνος για τον φόνο πολλών Ισραηλινών αμάχων και στρατιωτών, όπως και για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση χιλιάδων τρομοκρατικών δραστηριοτήτων», πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Ήταν υπεύθυνος για την καθοδήγηση και την εκτέλεση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο, κατά τις οποίες άμαχοι διαφόρων εθνικοτήτων δολοφονήθηκαν. Ο Νασράλα ήταν ο βασικός υπεύθυνος για τη λήψη των αποφάσεων και ο στρατηγικός ηγέτης της οργάνωσης», υπογράμμισε ο ισραηλινός στρατός.

Η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό, λέγοντας ότι ενεργεί κατ’αυτόν τον τρόπο σε υποστήριξη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που είναι σύμμαχός της.

Ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ευρωπαϊκές αρχές συνιστούν στις αεροπορικές εταιρίες να αποφύγουν τον εναέριο χώρο του Λιβάνου και του Ισραήλ

Οι ευρωπαϊκές αρχές συνιστούν στις αεροπορικές εταιρίες να αποφύγουν τους εναέριους χώρους του Λιβάνου και του Ισραήλ λόγω της «εντατικοποίησης των αεροπορικών πληγμάτων και της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας», όπως ανακοίνωσαν σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) εξέδωσαν δελτίο «συνιστώντας (στις αεροπορικές εταιρίες) να μην δραστηριοποιούνται εντός των εναέριων χώρων του Λιβάνου και του Ισραήλ, σε όλα τα επίπεδα πτήσης», όπως γνωστοποίησε η EASA.

Εκτιμά πως η κατάσταση σε αυτές τις δύο χώρες είχε επιπτώσεις «στην ασφάλεια του εναέριου χώρου».

Η σύσταση σε αυτό το στάδιο “ισχύει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου» αλλά μπορεί να «επανεξεταστεί, να προσαρμοστεί ή να αποσυρθεί ανάλογα με την αποτίμηση» της κατάστασης.

«Η EASA θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση προκειμένου να αξιολογήσει αν υπάρχει αύξηση ή μείωση των κινδύνων για τις αεροπορικές εταιρίες της ΕΕ, ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της απειλής», ανέφερε.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει προπύργια της Χεζμπολάχ στον νότιο και ανατολικό Λίβανο καθώς και στα νότια προάστια της Βηρυτού, και δήλωσε σήμερα ότι σκότωσε τον ηγέτη του κινήματος Χασάν Νασράλα.

Το λιβανέζικο κίνημα ανακοίνωσε από την πλευρά του σήμερα ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον ενός κιμπούτς και στρατιωτικών στόχων στο βόρειο Ισραήλ.

Ιράν: «Η γραμμή του Νασράλα θα συνεχιστεί» παρά τον θάνατό του (ΥΠΕΞ)

Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως «η γραμμή του Χασάν Νασράλα θα συνεχιστεί», παρά τον θάνατο χθες του ηγέτη του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ σε ισραηλινό πλήγμα στο αρχηγείο του στα νότια προάστια της Βηρυτού.

«Η ένδοξη γραμμή του ηγέτη της αντίστασης, Χασάν Νασράλα, θα συνεχιστεί και ο ιερός σκοπός του θα πραγματοποιηθεί με την απελευθέρωση της Κοντς (Ιερουσαλήμ)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Σχετικά Άρθρα

30 χρόνια φυλακή σε δύο ναυτικούς: Η αντίδραση της ITF περί στοχοποίησης

Δύο ναυτικοί καταδικάστηκαν σε 30 χρόνια φυλάκιση, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκαν ναρκωτικά σε πλοίο που είχε ελλιμενιστεί στο λιμάνι Ereğli της Μαύρης Θάλασσας…

Τέλος στο φλερτ Hanwha-Austal

Την απόσυρσή τoυ από την εξαγορά του αυστραλιανoύ ναυπηγείου Austal γνωστοποίησε το κορεατικό conglomerate Hanwha, επικαλούμενο «ανυπέρβλητα εμπόδια» στην αξιολόγηση της συναλλαγής. Μετά την…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }