Loading: News Submenu
Header Scripts Init

«Σφυροκόπημα» του τυφώνα Helene στις ΗΠΑ

«Σφυροκόπημα» του τυφώνα Helene στις ΗΠΑ

Email
LinkedIn
Facebook
X

Ως «εξαιρετικά επικίνδυνος» χαρακτηρίζεται ο τυφώνας Helene, ο οποίος σαρώνει από το βράδυ της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου την πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ. Πρόκειται για ακόμα έναν τυφώνα στον Ατλαντικό Ωκεανό, καθώς ειδικοί προειδοποιούν ότι η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι επόμενη της κλιματικής αλλαγής.

«Με βάση δεδομένα του ραντάρ Ντόπλερ της NWS (σ.σ. της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας), το μάτι του (κυκλώνα) Helene έφθασε στην ξηρά» στην περιοχή Μπιγκ Μπεντ, στη βόρεια Φλόριντα, «περί τις 23:10» (σ.σ. τοπική ώρα· 06:10 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε το το αμερικανικό εθνικό κέντρο τυφώνων NHC.

Ο τυφώνας νωρίτερα ενισχύθηκε στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους ως και 215 χιλιομέτρων ανά ώρα, κι ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα καταστροφικός.

Παράλληλα, για ακόμα μία φορά φέτος, ο κλάδος μεταφορών στη Βόρεια Αμερική προσαρμόζεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι αμερικανικοί αερομεταφορείς έχουν ακυρώσει πάνω από 1.200 πτήσεις ενώ καθυστερήσεις καταγράφονται σε περισσότερες από 4.000 πτήσεις.

Τα προηγούμενα 24ώρα, η έλευση του τυφώνα διατάραξε και την αγορά κρουαζιέρας, με λιμένες να εκδίδουν προειδοποιήσεις και τις ώρες αναχώρησης των πλοίων να μεταφέρονται. Η κρουαζιέρα δεν είναι η μόνη που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον τυφώνα, καθώς ο κόλπος των ΗΠΑ φιλοξενεί πληθώρα τερματικών εξαγωγών πετρελαίου.

Credit: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Η άνοδος της στάθμης των υδάτων χαρακτηρίζεται ιστορική ενώ οι ριπές ανέμου καταγράφουν ρεκόρ, αναφέρουν αμερικανικά ειδησεογραφικά μέσα. Οι προειδοποιήσεις των αρμόδιων αρχών σε ορισμένες περιοχές είναι πράγματι ανησυχητικές. «Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε επιλέξατε να μην απομακρυνθείτε από την περιοχή, παρακαλώ γράψτε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο το όνομά σας, την ημερομηνία γέννησής σας και λοιπές σημαντικές πληροφορίες προκειμένου να είναι εφικτή η αναγνώρισή σας και να μπορούν να ειδοποιηθούν οι οικογένειές σας» ανακοίνωσε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Τέιλορ στη Φλόριντα.

Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών στην ιστοσελίδα του NHC, ο Helene αναμένεται να συνεχίσει να προκαλεί «καταστροφικές» πλημμύρες. Οι χερσαίες αλυσίδες εφοδιασμού των βορειοανατολικών ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον αντίκτυπο του Helene και ότι αυτός συνεπάγεται για την ευρωστία των logistics βραχυπρόθεσμα. Η έλλειψη διυλιστηρίων στη Φλόριντα σημαίνει ότι ο αντίκτυπος στις διεθνείς αγορές αναμένεται ενδεχομένως περιορισμένος, όμως οι ανάγκες της Πολιτείας ίσως οδηγήσουν σε παροδική πτώση των εξαγωγών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, FOX Weather, NHC

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Τέλος στο φλερτ Hanwha-Austal

Την απόσυρσή τoυ από την εξαγορά του αυστραλιανoύ ναυπηγείου Austal γνωστοποίησε το κορεατικό conglomerate Hanwha, επικαλούμενο «ανυπέρβλητα εμπόδια» στην αξιολόγηση της συναλλαγής. Μετά την…

23ο Navigator 2024 – The Shipping Decision Makers Forum στη Χίο: Εξελίξεις και Προκλήσεις στη Ναυτιλία

Στα νησιά της Χίου και των Οινουσσών, από τα οποία κατάγονται Έλληνες πλοιοκτήτες που διαχειρίζονται σχεδόν το 10% του εμπορικού στόλου παγκοσμίως διοργανώθηκε από…

Οι φιλοδοξίες της ExxonMobil στη Νιγηρία

Η Νιγηρία παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής των κολοσσών ενέργειας, με την ExxonMobil να καλοβλέπει υπέρογκη επένδυση με στόχο την αξιοποίηση του υπεράκτιου ορυκτού…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }