Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Swap2Zero: Επανάσταση στην κρουαζιέρα μέσω καινοτόμων τεχνολογιών

Swap2Zero: Επανάσταση στην κρουαζιέρα μέσω καινοτόμων τεχνολογιών

Email
LinkedIn
Facebook
X

Σημαντική εξέλιξη στην υιοθέτηση τεχνολογιών για μια βιώσιμη ναυτιλία σημειώθηκε στον τομέα των υπερωκεάνιων κρουαζιερών, με τη χορήγηση της Έγκρισης επί της Αρχής (AiP) από τον Bureau Veritas για το πρωτοποριακό σχέδιο της PONAT με την ονομασία Swap2Zero. Το νέο αυτό πλοίο πρόκειται να αποτελέσει ορόσημο των υπερωκεάνιων κρουαζιερών χάρη στην εφαρμογή τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Με μήκος 186,2 μ., το Swap2Zero με διπλές προπέλες χρησιμοποιεί ένα καινοτόμο σύστημα πρόωσης με τη βοήθεια του ανέμου σε συνδυασμό με ηλιακή ενέργεια, κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και ανανεώσιμα καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το e-μεθάνιο. Η τεχνολογία πρόωσης με άνεμο αποτελεί τον πυρήνα του σχεδιασμού, ενώ οι άλλες πηγές ενέργειας προσφέρουν ενισχυμένη ενεργειακή αποδοτικότητα και μειωμένη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.

Ο σχεδιασμός του πλοίου στηρίζεται σε τρεις βασικές αρχές: ενεργειακή αποδοτικότητα, βιωσιμότητα και βέλτιστη χρήση των ανανεώσιμων πηγών. Το σύστημα πρόωσης με άνεμο μπορεί να συμβάλει έως και στο 50% της συνολικής ισχύος του πλοίου, επιτρέποντάς του να λειτουργεί για έναν μήνα με σχεδόν πλήρη ενεργειακή αυτονομία. Μάλιστα, χωρίς τη χρήση ανέμου, το Swap2Zero μπορεί να ταξιδεύει για 15 ημέρες με ταχύτητα 10 κόμβων, ενώ με την υποβοήθηση του ανέμου μπορεί να διαρκέσει έως και 30 ημέρες.

Η ενσωμάτωση περίπου 1.000 τ.μ. ηλιακών πάνελ, σε συνδυασμό με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου τύπου PEM και SOFC και μπαταρίες, ενισχύει σημαντικά την περιβαλλοντική απόδοση του πλοίου. Επιπλέον, οι κινητήρες διπλού καυσίμου, πιστοποιημένοι για βιοντίζελ και βιοαέριο, διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τον κανονισμό «Ασφάλεια Επιστροφής στο Λιμάνι» (SRtP), παρέχοντας αυξημένη ασφάλεια κατά τις θαλάσσιες αποστολές.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Swap2Zero είναι το προηγμένο σύστημα δέσμευσης και αποθήκευσης εκπομπών CO₂, το οποίο επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση ή την ασφαλή αποθήκευση των εκπομπών άνθρακα. Η καινοτομία αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συμβάλλει στην πρόοδο προς μια πιο βιώσιμη ναυτιλία. Επιπλέον, το πλοίο είναι εξοπλισμένο με συστήματα ανάκτησης θερμότητας και ψύξης, τα οποία μεγιστοποιούν τη χρήση ενέργειας και βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση.

Η AiP που χορηγήθηκε από τον Bureau Veritas επιβεβαιώνει ότι το Swap2Zero συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας. Το σχέδιο ανταποκρίνεται σε σημαντικές διεθνείς συμβάσεις, όπως οι SOLAS, ILLC, MARPOL και ο Κώδικας IGF.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Μια θεσμική παράδοση: Ο εφοπλισμός τιμά τη ναυτεργατική συνεισφορά

Στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, η Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Μελίνα Τραυλού απένειμε στους κύριους Βαρβατέ Ιωάννη και Πτήνη Ιωάννη,…

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας: Η ασφάλεια, απόλυτη προτεραιότητα της ναυτιλιακής κοινότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας φέτος γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένη στη σημασία της ασφάλειας εν πλω εν μέσω ραγδαίων μεταβολών και νέων…

Γενικός Γραμματέας OPEC: «Δεν υπάρχει κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου στον ορίζοντα»

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο OPEC για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς πετρελαίου, εν μέσω συγκυριών που περικλείουν το βραχυπρόθεσμο outlook σε ένα πέπλο…

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Επιτεύξιμοι οι στόχοι για το 2030

Αισιόδοξο διαφαίνεται το πρόσφατο μήνυμα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), σύμφωνα με το οποίο οι στόχοι τριπλασιασμού της ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }