Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Η τεχνητή νοημοσύνη, εργαλείο βελτιστοποίησης της λειτουργικής αποδοτικότητας των πλοίων

Η τεχνητή νοημοσύνη, εργαλείο βελτιστοποίησης της λειτουργικής αποδοτικότητας των πλοίων

Email
LinkedIn
Facebook
X

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) κεντρίζει ολοένα και περισσότερο το βλέμμα μελών της ευρύτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας, καθώς δύναται να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι συνεργασίες μεταξύ εταιρειών του κλάδου πληθαίνουν, με τις προοπτικές να διαφαίνονται θετικές και το μέλλον αισιόδοξο.

Πρόσφατα, δύο κολοσσοί του κλάδου, η Wärtsilä και η Royal Caribbean Group, υπέγραψαν συμφωνία πενταετούς διάρκειας, βάσει της οποίας η πρώτη θα καλύπτει τις ανάγκες 37 πλοίων της δεύτερης για τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Η συμφωνία στοχεύει στη βελτιστοποίηση της απόδοσης, της αξιοπιστίας και της διαθεσιμότητας των κινητήρων των πλοίων, μέσω προηγμένων τεχνολογικών λύσεων, που θα συμβάλουν στην υψηλή λειτουργική αποδοτικότητα και βιωσιμότητα.

Ένα από τα κεντρικά στοιχεία της συμφωνίας είναι η εφαρμογή του Expert Insight της Wärtsilä, μιας καινοτόμου υπηρεσίας που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψει πότε ένα πλοίο θα χρειαστεί συντήρηση. Μέσω αυτής της τεχνολογίας, η Wärtsilä παρακολουθεί τη λειτουργία των κινητήρων των πλοίων σε πραγματικό χρόνο και εντοπίζει πιθανά προβλήματα πριν αυτά εξελιχθούν σε σοβαρές βλάβες. Αυτό επιτρέπει στη Royal Caribbean να βελτιστοποιήσει τη λειτουργική αποδοτικότητα των πλοίων της.

Τα οφέλη των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης δεν περιορίζονται μόνο στη βελτιστοποίηση του προγράμματος συντήρησης του στόλου της Royal Caribbean. Το ΑΙ συμβάλλει επίσης στην ενεργειακή αποδοτικότητα, βοηθώντας στην εξοικονόμηση καυσίμων μέσω της βελτιστοποίησης της κατανάλωσής τους. Η ανάλυση δεδομένων επιτρέπει στα πλοία να λειτουργούν με μέγιστη απόδοση, εξοικονομώντας πόρους και μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων. Αυτό το τεχνολογικό πλεονέκτημα είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας κρουαζιέρας.

Μια άλλη σημαντική πτυχή της συμφωνίας είναι η εφαρμογή ενός μοντέλου βασισμένου στην απόδοση. Σύμφωνα με αυτό, τα κέρδη που προκύπτουν από τις βελτιωμένες λειτουργίες και τις βέλτιστες πρακτικές συντήρησης θα μοιράζονται μεταξύ της Wärtsilä και της Royal Caribbean. Αυτό το μοντέλο ενισχύει τη συνεργασία και δίνει κίνητρα για τη συνεχή βελτίωση της απόδοσης, μέσω της χρήσης τεχνολογιών αιχμής που προάγουν τη βιωσιμότητα.

Η τεχνολογία που προσφέρει η Wärtsilä δεν περιορίζεται μόνο στη βιώσιμη λειτουργία των πλοίων. Επεκτείνεται επίσης στην ευθυγράμμιση των πλοίων με τα διεθνή κανονιστικά πλαίσια. Τα πλοία της Royal Caribbean θα συμμορφώνονται πλήρως με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα, διασφαλίζοντας συνεχή λειτουργία χωρίς διακοπές και με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Μια θεσμική παράδοση: Ο εφοπλισμός τιμά τη ναυτεργατική συνεισφορά

Στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, η Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Μελίνα Τραυλού απένειμε στους κύριους Βαρβατέ Ιωάννη και Πτήνη Ιωάννη,…

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας: Η ασφάλεια, απόλυτη προτεραιότητα της ναυτιλιακής κοινότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας φέτος γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένη στη σημασία της ασφάλειας εν πλω εν μέσω ραγδαίων μεταβολών και νέων…

Γενικός Γραμματέας OPEC: «Δεν υπάρχει κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου στον ορίζοντα»

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο OPEC για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς πετρελαίου, εν μέσω συγκυριών που περικλείουν το βραχυπρόθεσμο outlook σε ένα πέπλο…

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Επιτεύξιμοι οι στόχοι για το 2030

Αισιόδοξο διαφαίνεται το πρόσφατο μήνυμα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), σύμφωνα με το οποίο οι στόχοι τριπλασιασμού της ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }