Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Πρωτοφανής ελληνική παρουσία στα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια της ΕΕ

Πρωτοφανής ελληνική παρουσία στα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια της ΕΕ

Email
LinkedIn
Facebook
X

Αισθήματα αισιοδοξίας και ικανοποίησης προκάλεσε η ανακοίνωση της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για την πρόταση ανάληψης των χαρτοφυλακίων των μεταφορών και των ωκεανών από τις υποψήφιες προσωπικότητες που επέλεξαν η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία για τις θέσεις των επιτρόπων της ΕΕ για την επόμενη πενταετία.

Αν και η τελική επιλογή θα κριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές και την ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η πρόταση von der Leyen αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα και η Κύπρος στη ναυτιλιακή και τη θαλάσσια βιομηχανία της Ευρώπης.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας αναλαμβάνει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο σε σχέση με την προκάτοχό του Ρουμάνα Επίτροπο Adina Valean αφού η κ. von der Leyen θα δώσει έμφαση σε θέματα βιωσιμότητας των μεταφορών και ανάπτυξης στου τουρισμού.

Είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται Έλληνας Επίτροπος για το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών από το 1981, όταν ο Γιώργος Κοντογιώργης είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών, Αλιείας και Τουρισμού.

Ο Κύπριος υποψήφιος Κώστας Καδής αναλαμβάνει ένα πιο στοχευμένο χαρτοφυλάκιο με έμφαση στους ωκεανούς και την αλιεία σε σχέση με τον προκάτοχό του Λιθουανό Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας,Virginijus Sinkevičius.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι σημαντική θέση έχει αναλάβει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ που εκλέχτηκε από τους συναδέλφους της ως πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι η πρώτη Ελληνίδα ευρωβουλευτής που εκλέγεται σε αυτή τη θέση.

Άλλοι Ευρωπαίοι Επίτροποι που θα μας απασχολήσουν είναι οι εξής:

-Ο Βόπκε Χούκστρα (Ολλανδία) θα είναι ο Επίτροπος για το κλίμα, τους μηδενικούς ρύπους και την καθαρή ανάπτυξη. Θα εργαστεί για την εφαρμογή και την προσαρμογή, τη διπλωματία για το κλίμα και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

-Η Τερέζα Ριμπέιρα (Ισπανία) θα είναι Εκτελεστική Αντιπρόεδρος μιας καθαρής, δίκαιης και ανταγωνιστικής μετάβασης. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού. Θα καθοδηγήσει τις εργασίες για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα τηρήσει τους στόχους της που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

-Ο Στεφάν Σεζουρνέ (Γαλλία) θα είναι ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για τη βιομηχανία, τις ΜΜΕ και το χαρτοφυλάκιο της Ενιαίας Αγοράς. «Θα καθοδηγήσει το έργο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των εταιρειών μας – από τις επενδύσεις και την καινοτομία μέχρι την οικονομική σταθερότητα και το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

-Η Ντουμπράβκα Σουίτσα (Κροατία) θα είναι η Επίτροπος για τη Μεσόγειο. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για την ευρύτερη νότια γειτονία. Θα συνεργαστεί στενά με την Ύπατη Εκπρόσωπο Κάγια Κάλας -και πολλούς άλλους Επιτρόπους- για να αναπτυχθούν τα κοινά συμφέροντα της ΕΕ με την περιοχή.

-Η Κάγια Κάλας (Εσθονία) θα είναι η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρός της ΕΕ. «Βρισκόμαστε σε μια εποχή γεωστρατηγικών αντιπαλοτήτων και αστάθειας. Η εξωτερική μας πολιτική και η πολιτική ασφαλείας πρέπει να σχεδιαστεί έχοντας κατά νου αυτή την πραγματικότητα και πρέπει να είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη με τα δικά μας συμφέροντα», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε αυτήν». Η επιλογή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον λαμβάνοντας υπόψη τις εύθραυστες σχέσεις Ρωσίας και Εσθονίας.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Μια θεσμική παράδοση: Ο εφοπλισμός τιμά τη ναυτεργατική συνεισφορά

Στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, η Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Μελίνα Τραυλού απένειμε στους κύριους Βαρβατέ Ιωάννη και Πτήνη Ιωάννη,…

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας: Η ασφάλεια, απόλυτη προτεραιότητα της ναυτιλιακής κοινότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας φέτος γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένη στη σημασία της ασφάλειας εν πλω εν μέσω ραγδαίων μεταβολών και νέων…

Γενικός Γραμματέας OPEC: «Δεν υπάρχει κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου στον ορίζοντα»

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο OPEC για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς πετρελαίου, εν μέσω συγκυριών που περικλείουν το βραχυπρόθεσμο outlook σε ένα πέπλο…

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Επιτεύξιμοι οι στόχοι για το 2030

Αισιόδοξο διαφαίνεται το πρόσφατο μήνυμα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), σύμφωνα με το οποίο οι στόχοι τριπλασιασμού της ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }