Σε μια περίοδο αυξημένου ενδιαφέροντος για το υδρογόνο ως καθαρή ενεργειακή πηγή, ο νηογνώμονας ClassNK θέτει τις βάσεις για την ασφάλεια και την τεχνολογική ανάπτυξη στον τομέα των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου με την κυκλοφορία των «Οδηγιών για Μεταφορείς Υγροποιημένου Υδρογόνου (Έκδοση 3.0)». Η νέα αυτή έκδοση αναδεικνύει την ανάγκη για ασφάλεια, αξιοπιστία και αποδοτικότητα στην εξελισσόμενη βιομηχανία μεταφορών υδρογόνου.
Η μεταφορά υγροποιημένου υδρογόνου, το οποίο απαιτεί αποθήκευση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (-253°C), αποτελεί μια τεράστια τεχνολογική πρόκληση. Από το 2016, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) έχει θέσει προσωρινές συστάσεις για τη μεταφορά υγροποιημένου υδρογόνου. Ωστόσο, οι νέες τεχνολογικές καινοτομίες στον σχεδιασμό των συστημάτων αποθήκευσης φορτίου και τα συνεχώς εξελισσόμενα πλοία καθιστούν αναγκαία την ενημέρωση των οδηγιών από τον ClassNK.
Η Έκδοση 3.0 ενσωματώνει αυτές τις εξελίξεις, εισάγοντας αυστηρές απαιτήσεις ασφάλειας για τα νέα συστήματα συγκράτησης φορτίου και προσαρμόζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για μελλοντικές εφαρμογές. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα συστήματα συγκράτησης φορτίου με τεχνολογία κενής μόνωσης, τα οποία εμποδίζουν τη μεταφορά θερμότητας και διασφαλίζουν τη διατήρηση των ακραίων χαμηλών θερμοκρασιών που απαιτούνται για τη μεταφορά του υγροποιημένου υδρογόνου. Αυτές οι τεχνολογίες μόνωσης βελτιώνουν την αποδοτικότητα και μειώνουν τον κίνδυνο διαρροής ή απώλειας φορτίου.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η προσθήκη ενός παραρτήματος που καθορίζει σαφή κριτήρια για την επιλογή κατάλληλων μεταλλικών υλικών, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα ευθραυστότητας των υλικών λόγω έκθεσής τους στο υδρογόνο και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτή η καινοτομία είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την αντοχή των υλικών και την ασφάλεια των συστημάτων υπό ακραίες συνθήκες.
Πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, οι οδηγίες περιλαμβάνουν αυστηρά πρωτόκολλα αξιολόγησης κινδύνου (HAZID, HAZOP) για την πρόληψη ατυχημάτων και για την αντιμετώπιση κινδύνων που σχετίζονται με φαινόμενα όπως η έκρηξη υγροποιημένου αερίου (BLEVE). Οι αξιολογήσεις κινδύνου είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων και την ανάπτυξη μέτρων πρόληψης σε όλο το φάσμα των διαδικασιών.
Η ασφάλεια των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου διασφαλίζεται μέσω μιας σειράς αυστηρών προδιαγραφών και μέτρων ασφαλείας, τα οποία βασίζονται σε ενδελεχή αξιολόγηση κινδύνου. Οι νέες οδηγίες του ClassNK προσδιορίζουν σαφώς το πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
«M/V Aurora Trader» ονομάζεται η νέα προσθήκη στον στόλο της Load Line Marine. Το Handysize bulk carrier ναυπηγήθηκε στην Κίνα το 2012 και αποτελεί…
Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Ηρωικής Νήσου των Ψαρών, η Βουλή των Ελλήνων διοργάνωσε μία αφιερωματική εκδήλωση στην αίθουσα…
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, συμμετείχε στην 29η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης του…
Σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας κινήθηκαν οι τράπεζες στο 9μηνο του 2024, γεγονός που ώθησε τις διοικήσεις των τραπεζών να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις…
Για τη μείωση της ρύπανσης από πλοία ανοικτής θαλάσσης και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στον χώρο του λιμένα προχωρούν σε συνεργασία η…
Την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου – Κω, έργο που είναι κομβικό για την διασύνδεση των Δωδεκανήσων με το ηπειρωτικό δίκτυο,…
Καθώς η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας παραμένει προτεραιότητα για την Κίνα, νέο ιστορικό υψηλό αναμένεται να καταγράψει η εγχώρια παραγωγή καλαμποκιού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με…
Η προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη ναυτιλία, μέσω της αντικατάστασης των παραδοσιακών καυσίμων με εναλλακτικές πηγές, βρίσκεται σε σημείο…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ