Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Γεωπολιτική αστάθεια – προστατευτισμός – απανθρακοποίηση: Το τρίγωνο αβεβαιοτήτων της ναυτιλίας

Γεωπολιτική αστάθεια – προστατευτισμός – απανθρακοποίηση: Το τρίγωνο αβεβαιοτήτων της ναυτιλίας

Email
LinkedIn
Facebook
X

Τα δεδομένα της έκθεσης «ICS Barometer Report 2023-2024», η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, κατέδειξαν τον θετικό αντίκτυπο που είχε στον κλάδο η βελτίωση της διαφάνειας από κυβερνητικούς φορείς, όπως ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ). Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 παγκόσμιοι ηγέτες της ναυτιλιακής βιομηχανίας σε βάθος τριετίας, αναλύει τις κυριότερες προκλήσεις που επηρεάζουν τα operations στη ναυτιλία.

Στις κυριότερες προκλήσεις περιλαμβάνονται η πρόσφατη αύξηση της γεωπολιτικής αστάθειας (η οποία θεωρείται πολλαπλασιαστής κινδύνου, καθώς επηρεάζει άλλους παράγοντες), οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, καθώς και οι επικαιροποιήσεις του παγκόσμιου ή/και περιφερειακού ρυθμιστικού περιβάλλοντος και η διαθεσιμότητα καυσίμων και υποδομών που οδηγούν στην απανθρακοποίηση.

Ο προστατευτισμός θεωρήθηκε επίσης αυξανόμενος κίνδυνος, ο οποίος οφείλεται στη γεωπολιτική αστάθεια, στις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια, στις παγκόσμιες και περιφερειακές οικονομικές κρίσεις.

H διαθεσιμότητα καλά εκπαιδευμένων ναυτικών για συγκεκριμένους ρόλους παραμένει μια επίσης σημαντική πρόκληση, με την αυξανόμενη γεωπολιτική αστάθεια να θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες προσέλκυσης και διατήρησης πληρωμάτων. Η έκθεση εστιάζει, τέλος, στην αγορά εναλλακτικών καυσίμων, όπου η μεθανόλη και η πυρηνική ενέργεια έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος από τους ερωτηθέντες της βιομηχανίας.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο βαθύτατου μετασχηματισμού, που οδηγείται από την απανθρακοποίηση, τους αυξημένους κινδύνους αναφορικά με την ασφάλεια και την εξέλιξη των κανονισμών», σημείωσε ο Emanuele Grimaldi, πρόεδρος του ICS.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Οι προτάσεις των Ευρωπαίων εφοπλιστών για την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας

Η διατήρηση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου,…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }