Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Πράσινο υδρογόνο: Κλειδί η υπεράκτια αιολική ενέργεια;

Πράσινο υδρογόνο: Κλειδί η υπεράκτια αιολική ενέργεια;

Email
LinkedIn
Facebook
X

Το πράσινο υδρογόνο είναι μια μορφή υδρογόνου που παράγεται μέσω της διαδικασίας ηλεκτρόλυσης, η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να διασπάσει το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο. Μία από τις πιο καινοτόμες πρωτοβουλίες για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου είναι το AquaVentus Förderverein e.V. (AquaVentus). Το εν λόγω έργο στοχεύει στην εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας της Βόρειας Θάλασσας για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων πράσινου υδρογόνου έως το 2035.

Το AquaVentus επιδιώκει να αναπτύξει μια συνολική δυναμικότητα 10 GW πράσινου υδρογόνου, αξιοποιώντας την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εγκατάσταση ηλεκτρολυτών στη θάλασσα. Αυτοί θα τροφοδοτούνται άμεσα από τα αιολικά πάρκα, χρησιμοποιώντας την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για τη διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο.

Η τεχνολογία του AquaVentus περιλαμβάνει την ανάπτυξη υπεράκτιων εγκαταστάσεων ηλεκτρόλυσης, οι οποίες θα βρίσκονται κοντά στις αιολικές μονάδες, μειώνοντας τις απώλειες ενέργειας που σχετίζονται με τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, για να καταστεί δυνατή η μαζική χρήση του παραγόμενου υδρογόνου, αναπτύσσεται ένα εκτεταμένο δίκτυο υποθαλάσσιων αγωγών για τη μεταφορά του πράσινου υδρογόνου από τη θάλασσα στην ξηρά. Ένας από αυτούς τους αγωγούς, μήκους 50 χλμ., θα διοχετεύει το υδρογόνο στο γερμανικό δίκτυο μέσω του σημείου εισόδου Mukran.

Στην υλοποίηση του έργου, σημαντική είναι η συνεισφορά της ABL Group, μιας εταιρείας με μεγάλη εμπειρία σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις και έργα υδρογόνου. Η επίτευξη της δυναμικότητας των 10 GW θα επιτρέψει στο AquaVentus να παράγει έως και 1 εκατ. μετρικούς τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως. Αυτή η ποσότητα θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρώπης για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Οι προτάσεις των Ευρωπαίων εφοπλιστών για την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας

Η διατήρηση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου,…

Δεξαμενόπλοια: «Βουτιά» στις διελεύσεις από το Σουέζ και άνοδος για ναύλους και αξίες

Σημαντικό πλήγμα έχει δεχτεί η ναυτιλιακή κίνηση στη Διώρυγα του Σουέζ από τις επιθέσεις των Χούθι. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τον περασμένο Αύγουστο, οι διελεύσεις…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }