Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Πλοιοκτήτες και παραγωγοί καυσίμων στο τραπέζι των συνομιλιών για την απανθρακοποίηση

Πλοιοκτήτες και παραγωγοί καυσίμων στο τραπέζι των συνομιλιών για την απανθρακοποίηση

Email
LinkedIn
Facebook
X

Η πρόσβαση σε καθαρά ναυτιλιακά καύσιμα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Η πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας προσδιορίζει τη ναυτιλία ως έναν από τους πιο δύσκολους τομείς για την απανθρακοποίηση, απαιτώντας περίπου 40 δισ. ευρώ σε ετήσιες επενδύσεις μεταξύ 2031 και 2050. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι, ενώ η ΕΕ είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των βιώσιμων ανανεώσιμων και χαμηλών εκπομπών άνθρακα καυσίμων για την απαλλαγή των μεταφορών από τον άνθρακα, έχει περιορισμένη εγκατεστημένη δυναμικότητα και παραγωγή. Συνεπώς, η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει μια αλυσίδα εφοδιασμού για καθαρά καύσιμα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το κόστος επίτευξης των στόχων της θα είναι σημαντικό.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε η Clean Maritime Fuels Platform, η οποία αποτελεί μια πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ πλοιοκτητών και παραγωγών καυσίμων για την αναγνώριση κοινών προκλήσεων και την εξεύρεση κατάλληλων λύσεων.

Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, εκπρόσωποι των ECSA, FuelsEurope, eFuel Alliance, EWABA, HydrogenEurope και Methanol Institute πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση και συμφώνησαν σχετικά με τους στόχους και τις αρχές λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, αναλύοντας παράλληλα το βασικό θέμα των ελλείψεων στις υποδομές.

«Σήμερα, η ναυτιλιακή και η ενεργειακή βιομηχανία ενώνουν τις δυνάμεις τους και εγκαινιάζουν μια πλατφόρμα διαλόγου, που μπορεί να διευκολύνει την καλύτερη ροή πληροφοριών σχετικά με τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Για να επιτύχουμε τους στόχους μας, χρειαζόμαστε καθαρά καύσιμα διαθέσιμα στην αγορά σε επαρκείς ποσότητες και σε προσιτή τιμή. Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες είναι υπερήφανοι που εγκαινιάζουν μαζί με τους παραγωγούς καυσίμων την πλατφόρμα καθαρών ναυτιλιακών καυσίμων», δήλωσε ο Σωτήρης Ράπτης, γενικός γραμματέας της ECSA.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Δεξαμενόπλοια: «Βουτιά» στις διελεύσεις από το Σουέζ και άνοδος για ναύλους και αξίες

Σημαντικό πλήγμα έχει δεχτεί η ναυτιλιακή κίνηση στη Διώρυγα του Σουέζ από τις επιθέσεις των Χούθι. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τον περασμένο Αύγουστο, οι διελεύσεις…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }