Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Επιθέσεις Χούθι: Ανεξίτηλος ο αντίκτυπος στη ναυτιλιακή κίνηση έναν χρόνο μετά

Επιθέσεις Χούθι: Ανεξίτηλος ο αντίκτυπος στη ναυτιλιακή κίνηση έναν χρόνο μετά

Email
LinkedIn
Facebook
X

Έναν σχεδόν χρόνο μετά την έναρξη των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, ο αντίκτυπος στη διεθνή ναυτιλία παραμένει εμφανής.

Η ναυτιλιακή κίνηση από το Σουέζ έχει μειωθεί δραστικά, με πλοιοκτήτες και διαχειριστές να επιλέγουν τον μακρύτερο δρόμο του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος, αυξάνοντας τα τονομίλια και τους χρόνους μεταφοράς έως και δύο εβδομάδες, αναλόγως της ταχύτητας των πλοίων.

Σύμφωνα με ανάλυση της Rebecca Galanopoulos Jones για τη Veson Nautical, η κίνηση των bulkers από το Σουέζ έχει μειωθεί τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο, ο αριθμός των bulkers που διέσχισαν τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε από 703 τον Αύγουστο του 2023, που αντιστοιχούσε σε χωρητικότητα DWT 45,9 εκατ. ΜΤ, σε 427 τον Αύγουστο του 2024 ‒ ή 27,9 εκατ. ΜΤ, μια μείωση της τάξεως του 39% σε ετήσια βάση.

Η άνοδος των τονομιλίων διαφαίνεται ότι επιδρά θετικά στη ναυλαγορά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Veson Nautical, οι ναύλοι των Capesizes για συμβόλαια ενός έτους αυξήθηκαν στα $23.270/ημέρα έναντι $14.380/ημέρα το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η εν λόγω αύξηση αγγίζει το 61,8%. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αξίες για σχεδόν το σύνολο των μεγεθών, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στα Capesizes 15 ετών. Αναλυτικότερα, η αύξηση αγγίζει το 45,49% περίπου, από τα $19,85 εκατ. σε $28,88 εκατ.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Η αντίδραση της CLIA στα επικείμενα τέλη κρουαζιέρας στην Ελλάδα

Τις πρώτες αντιδράσεις της, αναφορικά με το τέλος που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στα κρουαζιερόπλοια που θα επισκέπτονται λιμένες της Ελλάδας, γνωστοποίησε μέσω σχετικής…

Π. Ξενοκώστας: Το μεγάλο δίλλημα της Ελλάδας για τα ναυπηγεία της

Με αφορμή τη δημοσίευση της Έκθεσης Ντράγκι, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΕΝ), Παναγιώτης Τ. Ξενοκώστας, προχώρησε στη σύνταξη ενός…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }