Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Κυρώσεις σε Ιράν και Ρωσία: Δίχως εφησυχασμό οι κινήσεις της Δύσης

Κυρώσεις σε Ιράν και Ρωσία: Δίχως εφησυχασμό οι κινήσεις της Δύσης

Email
LinkedIn
Facebook
X

Για ακόμα μία φορά, ρωσικά πλοία βρίσκονται στο στόχαστρο των κυρώσεων της Δύσης, με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ να προχωρούν στη λήψη νέων μέτρων με στόχο τον περιορισμό της Ρωσίας να εισάγει και να εξάγει εμπορεύματα.

Ειδικότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε στην επιβολή δασμών σε δέκα πλοία, που φέρονται να ανήκουν στον λεγόμενο «σκοτεινό στόλο» της Ρωσίας, τα οποία υιοθέτησαν αθέμιτες πρακτικές προκειμένου να αποφύγουν τις επιβληθείσες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

Πρόκειται για τα εξής πλοία: NIKOLAY ZUYEV (IMO 9610781), NS CLIPPER (IMO 9341081), NS CORONA (IMO 9341079), ZALIV ANIVA (IMO 9418494), OLYMPIYSKY PROSPECT (IMO 9511387), LEONID LOZA (IMO 9412347), NS ASIA (IMO 9413561), SCF BALTICA (IMO 9305568), VLADIMIR TIKHONOV (IMO 9311622), SCF VANKOR (IMO 9316127).

Παράλληλα, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή δασμών σε εννέα ρωσικά πλοία που φέρεται να μετέφεραν ιρανικά όπλα, τα οποία θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δραστηριότητες της Ρωσίας στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Δημοσίευμα του TASS αναφέρει τη στοχοποίηση δύο ναυτιλιακών εταιρειών στις 10 Σεπτεμβρίου, των Sea River Service Limited Liability Company και VAFA Wholesale LTD.

Πάντως, δημοσίευμα της Marine Traffic κάνει λόγο για στοχοποίηση της εταιρείας MG-FLOT, η οποία μετέφερε βαλλιστικούς πυραύλους κοντινής εμβέλειας από το Ιράν στη Ρωσία. Πρόκειται για τέσσερα πλοία τα οποία φέρουν τη ρωσική σημαία: BORIS KUSTODIEV, PORT OLYA-3, PORT OLYA-4, KOMPOZITOR RAKHMANINOV.

Οι δύο εταιρείες που αναφέρθηκαν νωρίτερα στοχοποιήθηκαν επίσης βάσει του δημοσιεύματος, η Vafa Wholesale και τα πλοία της VAFA και VAFA-1 καθώς και η Sea Service LLC και τα πλοία της OMSKIY-103, OMSKIY-119 και ZAKAMSK.

Παράλληλα, σε κοινή ανακοίνωσή τους, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία άσκησαν κριτική στη μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία και εξήγγειλαν νέες κυρώσεις. Στις κυρώσεις αυτές, στο στόχαστρο βρίσκεται και ο εθνικός αερομεταφορέας του Ιράν, Iran Air.

«Θα λάβουμε άμεσα βήματα προς την ακύρωση των διμερών εναέριων υπηρεσιών με το Ιράν» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Επιπλέον, οι τρεις χώρες θα προβούν στην επιβολή κυρώσεων ενάντια στην Iran Air αλλά και σε νομικά και φυσικά πρόσωπο που συνδέονται με τη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων και άλλων όπλων στη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ κινήθηκαν ταχύτερα και επέβαλλαν πρώτες κυρώσεις στην Iran Air, καθώς και στα πλοία και ναυτιλιακές εταιρείες που αναφέρθηκαν νωρίτερα.

Πάντως το Ιράν, αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία και υπόσχεται ότι θα απαντήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Containerships και bulk carriers στο επίκεντρο της στρατηγικής της HMM

Σε περαιτέρω ενίσχυση του στόλου του προσβλέπει ο κολοσσός των τακτικών γραμμών HMM έως το 2030, με στόχο τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς του. Ειδικότερα,…

Η «προσκόλληση» της Κίνας στον άνθρακα

Η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του δικτύου νέων ανθρακωρυχείων παγκοσμίως, με κίνδυνο οι εκπομπές μεθανίου να αυξηθούν σημαντικά, σύμφωνα με νέα μελέτη…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }