Loading: News Submenu
Header Scripts Init

«Φρενίτιδα» στο orderbook με αιχμή του δόρατος τα δεξαμενόπλοια

«Φρενίτιδα» στο orderbook με αιχμή του δόρατος τα δεξαμενόπλοια

Email
LinkedIn
Facebook
X

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα της VesselsValue αναφορικά με τις παραγγελίες πλοίων εντός του 2024, καθώς, ενώ κύκλοι και αναλυτές της αγοράς κατά τη διάρκεια του έτους αναφέρουν ότι οι ρυθμοί έχουν «πέσει» σε σύγκριση με πέρυσι και το 2022, η VesselsValue κάνει λόγο για τα υψηλότερα επίπεδα τα τελευταία τρία έτη.

Ειδικότερα, η VesselsValue λαμβάνει υπόψη της τις παραγγελίες bulk carriers, tankers, containerships, gas carriers, vehicle carriers, Ro-Ro πλοίων και OSVs. Δεδομένου του χαμηλού αριθμού παραγγελιών για Ro-Ro και OSVs, θα εστιαστούμε στους υπόλοιπους πέντε τύπους πλοίων.

Το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024 τοποθετήθηκαν παραγγελίες για 1.085 bulk carriers (28% ‒ 303), tankers (39% ‒ 421), containerships (13% ‒ 139), gas carriers (16% ‒ 171) και vehicle carriers (5% ‒ 51). Τα εν λόγω επίπεδα συνιστούν άνοδο 8,4% σε ετήσια βάση, καθώς την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχαν τοποθετηθεί παραγγελίες για αθροιστικά 1.001 πλοία τέτοιων τύπων.

Παράλληλα, είναι άξιο αναφοράς ότι τα δεξαμενόπλοια αλλά και τα υγραεριοφόρα διαδραματίζουν καίριο ρόλο στο orderbook. Οι παραγγελίες για δεξαμενόπλοια είναι αυξημένες κατά 30,7% σε ετήσια βάση (421 έναντι 322 πέρυσι), ενώ εκείνες για gas carriers είναι αυξημένες κατά 46,2% σε ετήσια βάση (171 έναντι 117 πέρυσι).

Πέραν αυτού, το 2024 έχουν τοποθετηθεί περισσότερες παραγγελίες για υγραεριοφόρα πλοία παρά για containerships, όπως δείχνουν τα δεδομένα της VesselsValue. Όσον αφορά τα διατεθέντα κεφάλαια για παραγγελίες πλοίων, υγραεριοφόρα και containerships ξεχωρίζουν, παρότι δεν είναι εκείνα που οδηγούν την κούρσα των παραγγελιών.

Φέτος έχουν διατεθεί $17,5 δισ. για παραγγελίες containerships και $26,3 δισ. για παραγγελίες υγραεριοφόρων. Αθροιστικά, βάσει της VesselsValue, έχουν διατεθεί περισσότερα από $75 δισ. για παραγγελίες bulk carriers, tankers, containerships, gas carriers και vehicle carriers.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

3ο Φεστιβάλ Χίου: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή

Την Α.Θ. Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκε με τιμές Αρχηγού Κράτους ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }