Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Αυτόνομη ναυτιλία: Προηγμένο σύστημα ΑΙ στο επίκεντρο συνεργασίας

Αυτόνομη ναυτιλία: Προηγμένο σύστημα ΑΙ στο επίκεντρο συνεργασίας

Email
LinkedIn
Facebook
X

Η αυτόνομη πλοήγηση θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της ναυτιλιακής τεχνολογίας, προσφέροντας μεγάλες δυνατότητες για τη βελτίωση της ασφάλειας και της αποδοτικότητας στις θαλάσσιες μεταφορές. Η ενσωμάτωση έξυπνων συστημάτων, που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένους αισθητήρες, υπόσχεται να φέρει επανάσταση στις θαλάσσιες μεταφορές, αυξάνοντας την ασφάλεια, μειώνοντας τα ατυχήματα και βελτιστοποιώντας τη διαχείριση πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία της Avikus με τον DNV που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του SMM 2024, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την υιοθέτηση εργαλείων που υποστηρίζουν αποδοτικά την αυτόνομη πλοήγηση.

Η σύμπραξη των δύο εταιρειών επικεντρώνεται κυρίως στην ανάπτυξη και στην πιστοποίηση του HiNAS Control, ενός προηγμένου συστήματος αυτόνομης πλοήγησης, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) και συνδυασμό αισθητήρων (sensor fusion). Το HiNAS Control ενσωματώνει τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για να υποστηρίζει τους ναυτικούς σε πραγματικό χρόνο. Μέσω αυτού, τα πλοία μπορούν να αποφεύγουν αυτόνομα τις συγκρούσεις, να βελτιστοποιούν τις διαδρομές και τις ταχύτητες, ενώ παράλληλα μειώνονται οι εκπομπές και τα ατυχήματα, βελτιώνοντας έτσι την αποδοτικότητα και την ασφάλεια στις θαλάσσιες μεταφορές.

Η Avikus έχει ήδη καταφέρει να ενσωματώσει το HiNAS Control ως βασική προδιαγραφή στα νέα πλοία της HD Hyundai, με 171 σετ ήδη να έχουν παραγγελθεί. Το σύστημα βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τους κανονισμούς του DNV, με στόχο την πρώτη στον κόσμο Έγκριση Τύπου για αυτόνομες ναυτιλιακές λύσεις.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

3ο Φεστιβάλ Χίου: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή

Την Α.Θ. Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκε με τιμές Αρχηγού Κράτους ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }