Loading: News Submenu
Header Scripts Init

3ο Φεστιβάλ Χίου: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή

3ο Φεστιβάλ Χίου: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή

Email
LinkedIn
Facebook
X

Την Α.Θ. Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκε με τιμές Αρχηγού Κράτους ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Χίου, μαζί με εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον σύντομο χαιρετισμό του  ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για την πρόσκληση.

Την Παρασκευή 6 Σεπτέμβριου ο Παναγιότατος επισκέφθηκε την έδρα της Περιφερειακής ενότητας Χίου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους Περιφερειακούς Συμβούλους.

Ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή για την Περιφέρεια την παρουσία του Πατριάρχου και του προσέφερε συμβολικά ένα Αρχιερατικό εγκόλπιο για να δεχθεί ανταποδοτικά συμβολικά ενθυμήματα της ιστορικής επίσκεψης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε «Ημερίδα για την κλιματική Αλλαγή» με την συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου Pearl Island Chios .

Μετά τον εισαγωγικό χαιρετισμό και το καλωσόρισμα του Κωνσταντίνου Μουτζούρη ακολούθησαν ομιλίες διακεκριμένων προσκεκλημένων ομιλητών :

· Ομιλία Προέδρου «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ», Ιωάννη Σπανολιού

· Ομιλία Διευθυντή επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μέλους του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Διευθυντή του Ινστιτούτου Κυκλι­κής Οικονομία και Κλίματος, Γιώργου Κρεμλή, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη νησιωτικότητα

· Ομιλία Ομότιμης καθηγήτριας Ε.Μ.Π. Αντιπροέδρου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τώνιας Μοροπούλου, η οποία μίλησε για  την δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος για την αειφόρο ανάπτυξη της Χίου

· Ομιλία του δημοσιογράφου, ειδικού σε ναυτιλιακά θέματα, μέλος Δ.Σ. Ναυτιλια­κής Λέσχης Χίου, Ιωάννη Φαράκλα ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημήτρη Μονιούδη Προέδρου της Hellenic Engineers Society of Great Britain και Διευθυντή για θέματα Περιβάλλοντος του οργανισμού INTERCARGO και τόνισε τις προσπάθειες της Παγκόσμιας Εμπορικής Ναυτιλίας για τη προστασία του Περιβάλλοντος της οποίας η επιβάρυνση  αποτελεί ένα ποσοστό κάτω του 3% των εκπεμπόμενων ρύπων .

· Ομιλία Παραολυμπιονίκη, Director of Sustainability at the World Sailing, Alexandra Rikcham η οποία τόνισε πως ο αθλητισμός μπορεί να αναλάβει περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και να αναδειχθεί ως εν δυνάμει αρωγός για την αειφόρο ανάπτυξη αρκεί να του ζητηθεί .

· Ομιλία του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτη Κριμιζή.

· Ομιλία Γενικού Γραμματέα Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστου Ζερεφού.

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν η Α.Θ. Παναγιώτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος αναφέρθηκε στις πολυδιάστατες οικολογικές πρωτοβουλίες και δράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις οποίες ανέπτυξε κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Και τόνισε: «Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι συνέπεια και προέκτασις όλων όσων εν τη Εκκλησία, ολόκληρος η ζωή της οποίας έχει οικολογικήν υφήν και αναφοράν. Η εκκλησιαστική ζωή είναι «εφηρμοσμένη οικολογία», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Παναγιότατος σημείωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαιτέρως για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς.

Στην ημερίδα παρέστησαν εκτός από τις πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές του Βορείου Αιγαίου οι πρώην Υπουργοί Γιώργος Ανωμερίτης και Νότης Μηταράκης, ο Βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης και οι Άρχοντες του Πατριαρχείου: Καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος, το ζεύγος Γεωργίου και Αλεξάνδρας Προκοπίου, ο καθ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης και η σύζυγός του, η Αικατερίνη Σοφιανού Πρέσβειρα Αποδήμου Ελληνισμού του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής  και ο ιατρός Κων/νος Τρομπούκης. Επίσης το παρόν έδωσαν καθηγητές και κοσμήτορες Πανεπιστήμιων και εξέχοντα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας μεταξύ των οποίων και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, η κοσμήτορας Μαρία Λεκάκου, η καθηγήτρια Ελένη Θανοπούλου, η ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ Μαρία Λοϊζίδου, ο Ιωάννης Μαρούλης καθ. στο ΕΚΠΑ, η ιστορικός Αθηνά Λουτράρη, μέλη της Ναυτιλιακής Κοινότητας όπως ο Αντώνης Φαράκλας, ο Αναστάσιος και η Μαρίτα Μαργαρώνη, ο Άγγελος Λουδάρος, ο Πέτρος και η Καρολάιν Πουλμέντη, ο Προέδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίου  Αντώνης Πιτσιλός, o δρ. Ηλίας Μπίσιας, ο Μάρκος Φόρος, ο Ιωάννης Σαχίνης Προέδρος της Αδελφότητος Υδραίων Αττικής, ο εκ Λονδίνου James Palmer, η κ. Κέλλυ Μαυρομάτη, επιφανή μέλη της Χιώτικης Ομογένειας της Αμερικής και ο εξ Αργεντινής επιχειρηματίας Αλέξανδρος Ζύμνης με τη σύζυγό του.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευσαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίος, και Μεξικού κ.κ. Ιάκωβος .

Παρέστησαν επίσης, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Κ. Δεληκωνσταντής, ο Π. Αέτιος, ο Π. Δημήτριος Γιομελάς και ο Π. Λάρδας, οι εκ Κωνσταντινουπόλεως επιχειρηματίες  Γ. Παπαλιάρης και Κ. Ριτσινιάδης καθώς και ο ιατρός καρδιολόγος Αθανάσιος Καρτάλης .Στην ημερίδα παρέστησαν εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας αλλά και ο Μανώλης Κωστίδης του ΣΚΑΙ που ταξίδεψε ειδικά από την Κωνσταντινούπολη.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αυτόνομη ναυτιλία: Προηγμένο σύστημα ΑΙ στο επίκεντρο συνεργασίας

Η αυτόνομη πλοήγηση θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της ναυτιλιακής τεχνολογίας, προσφέροντας μεγάλες δυνατότητες για τη βελτίωση της ασφάλειας και…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }