Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Φωτό: Iain Kennedy / Unspash

Άνω των $50 δισ. οι αγορές second-hand πλοίων το 2024

Άνω των $50 δισ. οι αγορές second-hand πλοίων το 2024

Φωτό: Iain Kennedy / Unspash
Email
LinkedIn
Facebook
X

Πτωτικά είναι τα σημάδια αναφορικά με τις αγοραπωλησίες πλοίων το 2024, με το αυξημένο ενδιαφέρον για την απόκτηση bulk carriers και υγραεριοφόρων να αντισταθμίζεται από τη σημαντική πτώση στις αγορές δεξαμενόπλοιων και containerships.

Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της VesselsValue, το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024 έλαβαν χώρα αγοραπωλησίες 1.734 bulk carriers, tankers, containerships, gas carriers και vehicle carriers. Τα εν λόγω επίπεδα αντανακλούν μια πτώση της τάξεως του 18,1% σε ετήσια βάση (στα 1.734 από 2.117 πέρυσι).

Ως είθισται, μεγαλύτερο ρόλο διαδραμάτισαν τα bulk carriers και τα δεξαμενόπλοια, με ποσοστά 43% (751 πλοία) και 38% (663 πλοία) αντίστοιχα. Όσον αφορά τη σύγκριση σε ετήσια βάση, το ενδιαφέρον για bulk carriers εμφανίζεται αυξημένο κατά 6,5%, δεδομένου ότι την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχαν λάβει χώρα αγοραπωλησίες 705 bulkers. Η εικόνα στα tankers είναι ακριβώς αντίθετη, με πτώση της τάξεως του 34,6% σε σύγκριση με πέρυσι, οπότε και είχαν πωληθεί στη δευτερογενή αγορά 1.013 δεξαμενόπλοια μέχρι και τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της VesselsValue, σημαντική πτώση καταγράφεται και στις αγοραπωλησίες containerships, ίση με 32,2%. Φέτος έχουν πωληθεί 192 containerships, ενώ πέρυσι είχαν πωληθεί 283. Από την άλλη, άνοδος καταγράφεται στις αγορές LNG carriers, ίση με 10%, καθώς φέτος έχουν πωληθεί 121 LNG carriers, ενώ πέρυσι πουλήθηκαν 110 LNG carriers.

Τέλος, το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου έχουν διατεθεί σχεδόν $53 δισ. για αγορές second-hand bulk carriers, tankers, containerships, gas carriers και vehicle carriers.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Εύθραυστη η ασφάλεια των πλοίων γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος

Καθώς πολλά πλοία αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, βρίσκονται αντιμέτωπα με δυσμενείς καιρικές συνθήκες γύρω από το Ακρωτήριο της…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
Μελίνα Τραυλού: Η πρόεδρος της ΕΕΕ συνομιλεί με τη νέα γενιά στον πρώτο διάλογο «Blue Chairs»
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }