Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Πολλά τα ερωτηματικά για την πράσινη χρηματοδότηση της ναυτιλίας

Πολλά τα ερωτηματικά για την πράσινη χρηματοδότηση της ναυτιλίας

Email
LinkedIn
Facebook
X

Πρόσφατη μελέτη του UCL Energy Institute θίγει ένα κρίσιμο ζήτημα για την πράσινη χρηματοδότηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Το βασικό εύρημα της μελέτης είναι ότι, ενώ οι τράπεζες προσφέρουν δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε ναυτιλιακές εταιρείες με ισχυρές αποδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, δεν επεκτείνουν αυτά τα οφέλη σε μεμονωμένα πλοία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το κενό αυτό υποδηλώνει ότι οι τρέχουσες πρακτικές χρηματοδότησης μπορεί να μην προωθούν αποτελεσματικά την υιοθέτηση πιο πράσινων τεχνολογιών στη ναυτιλία.

Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται ως εξής:

– Οι τράπεζες επιβραβεύουν τις εταιρείες με φιλικό προς το περιβάλλον προφίλ, αλλά οι όροι δανεισμού για μεμονωμένα πλοία δεν αντικατοπτρίζουν την αποδοτικότητά τους ως προς τις εκπομπές άνθρακα. Αυτή η αποσύνδεση θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών.

– Παρά τον στόχο τους να βελτιώσουν τη διαφάνεια, τα Poseidon Principles δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τα πλοία με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Εύθραυστη η ασφάλεια των πλοίων γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος

Καθώς πολλά πλοία αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, βρίσκονται αντιμέτωπα με δυσμενείς καιρικές συνθήκες γύρω από το Ακρωτήριο της…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
Μελίνα Τραυλού: Η πρόεδρος της ΕΕΕ συνομιλεί με τη νέα γενιά στον πρώτο διάλογο «Blue Chairs»
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }