Loading: News Submenu
Header Scripts Init

OPEC+: Ο κύβος ερρίφθη για την παραγωγή πετρελαίου

OPEC+: Ο κύβος ερρίφθη για την παραγωγή πετρελαίου

Email
LinkedIn
Facebook
X

Εν μέσω εκτιμήσεων για πλεόνασμα προσφοράς πετρελαίου το 2025, ο OPEC+ αποφάσισε να μην προχωρήσει στη σταδιακή επαναφορά της παραγωγής των μελών του, βάζοντας τέλος στην αβεβαιότητα αναφορικά με την στρατηγική του Οργανισμού βραχυπρόθεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αυτή θα επανεξεταστεί σύντομα, και δη σε δύο μήνες, οπότε και τα μέλη θα αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση και θα αποφασίσουν κατά πόσο ένα μέρος της προσφοράς τους θα επιστρέψει σταδιακά στις διεθνείς αγορές ή αν οι περικοπές στην παραγωγή θα παραμείνουν σε ισχύ.

Σύμφωνα με όσα είχε διαμηνύσει ο OPEC+ νωρίτερα εντός του έτους, από τον Οκτώβριο οκτώ μέλη του -μεταξύ άλλων η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα χαλάρωναν σταδιακά τις εθελούσιες περικοπές που είναι σε ισχύ. Μετά και την τελευταία συνάντηση του OPEC+, η χαλάρωση της πολιτικής του αναβάλλεται έως και -τουλάχιστον- την 1η Δεκεμβρίου.

Βάσει του πλάνου θα επέστρεφαν στις διεθνείς αγορές 180.000 βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα τον Οκτώβριο και 540.000/ημέρα έως και το πέρας του έτους. Συνολικά οι εθελούσιες περικοπές ανέρχονται σε 2,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα και θα αίρονταν πλήρως σε διάστημα 12 μηνών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι μονάχα 2,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα που ο OPEC+ κρατά μακριά από τις διεθνείς αγορές. Συνολικά η αθροιστική παραγωγή των μελών του OPEC+ είναι κατά 6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου/ημέρα χαμηλότερη έναντι της αθροιστικής παραγωγικής τους ικανότητας.

Πηγή: Financial Times

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Εγκαίνια νέου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης κινητήρων υδρογόνου στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή στην προσπάθεια μετάβασης σε καθαρότερες και πιο βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, με την τεχνολογία υδρογόνου να αποτελεί κεντρικό…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }