Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Η συμφωνία που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Η συμφωνία που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Email
LinkedIn
Facebook
X

Συμφωνία-ορόσημο για την απανθρακοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου υπέγραψαν πρόσφατα οι υπουργοί Ενέργειας των Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνάντησής τους στο Βουκουρέστι, οι υπουργοί των τεσσάρων χωρών υπέγραψαν συμφωνία μετόχων (Shareholders’ agreement) για την ίδρυση μιας κοινοπραξίας, με στόχο τη δημιουργία της εταιρείας ενέργειας JV-Green Energy Corridor. Σκοπός της κοινοπραξίας είναι η ενίσχυση των προσπαθειών εδραίωσης του Αζερμπαϊτζάν ως ενός εκ των κορυφαίων προμηθευτών «πράσινης» ενέργειας της Ευρώπης.

Η νέα συμφωνία θα συμπληρώσει εκείνη που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2022 ανάμεσα στις τέσσερις χώρες, η οποία προβλέπει την κατασκευή του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού δικτύου «Black Sea Energy». Το εν λόγω έργο σχεδιάστηκε για τη μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από τα μελλοντικά υπεράκτια αιολικά πάρκα του Αζερμπαϊτζάν, μέσω της Γεωργίας και της Μαύρης Θάλασσας, στη Ρουμανία και για την περαιτέρω διανομή της στην Ουγγαρία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό δίκτυο θα έχει ισχύ 1 GW και θα εκτείνεται σε 1.195 χλμ. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να διαθέσει 2,3 δισ. ευρώ για την υλοποίηση του «Black Sea Energy».

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Εγκαίνια νέου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης κινητήρων υδρογόνου στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή στην προσπάθεια μετάβασης σε καθαρότερες και πιο βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, με την τεχνολογία υδρογόνου να αποτελεί κεντρικό…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }