Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Στρατηγικές συμφωνίες της Τουρκίας με «φόντο» τις προμήθειες LNG

Στρατηγικές συμφωνίες της Τουρκίας με «φόντο» τις προμήθειες LNG

Email
LinkedIn
Facebook
X

Ακόμα μία σημαντική συμφωνία, με επίκεντρο την προμήθεια LNG στην Τουρκία, υπέγραψε πρόσφατα η κρατική εταιρεία ενέργειας της Τουρκίας, Botas, με στόχο να ενισχύσει τις προσπάθειες της χώρας να καταστεί κόμβος παροχής φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται δηλώσεις που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Alparslan Bayraktar, η τουρκική εταιρεία ενέργειας Botas και ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια LNG στην Τουρκία.

Ειδικότερα, η συμφωνία αναφέρεται στην προμήθεια 40 φορτίων LNG, περίπου 4 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) ετησίως, τα οποία θα παραδίδονται στην Τουρκία για δέκα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2027.

Credit: Shell

Υπενθυμίζεται ότι η Botas υπέγραψε επίσης δεκαετή συμφωνία προμήθειας LNG και με την ExxonMobil, τον περασμένο Μάιο, βάσει της οποίας η αμερικανική εταιρεία θα προμηθεύει με έως και 2,5 εκατ. τόνους LNG ετησίως την Τουρκία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία καλύπτει σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών με εισαγόμενο φυσικό αέριο. Το 2023 κατανάλωσε 50,5 bcm φυσικού αερίου, εκ των οποίων το 28,3% (14,3 bcm) εισήχθη με τη μορφή LNG.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Εγκαίνια νέου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης κινητήρων υδρογόνου στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή στην προσπάθεια μετάβασης σε καθαρότερες και πιο βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, με την τεχνολογία υδρογόνου να αποτελεί κεντρικό…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }