Loading: News Submenu
Header Scripts Init

«Απαγορευτικός» ο Αμαζόνιος για τη ναυσιπλοΐα

«Απαγορευτικός» ο Αμαζόνιος για τη ναυσιπλοΐα

Email
LinkedIn
Facebook
X

Η πρωτοφανής ξηρασία στη διάρκεια του περασμένου έτους, σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό βροχοπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Αμαζονίου, έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα για τις ενδοποτάμιες μεταφορές στη Λατινική Αμερική.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η Γεωλογική Υπηρεσία της Βραζιλίας (SGB), η στάθμη των υδάτων του Αμαζονίου μειώνεται σταδιακά από τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να αναμένεται ο περιορισμός αυτών στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί τροχοπέδη για τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Βραζιλίας, καθώς καθίσταται πλέον σχεδόν αδύνατη η ναυσιπλοΐα των φορτηγίδων εντός του ποταμού. Έτσι, αρκετά φορτία αναμένεται να ανακατευθυνθούν τους επόμενους μήνες προς τα λιμάνια της νότιας και νοτιοανατολικής Βραζιλίας.

Κατ’ επέκταση, οι βιομηχανίες κατά μήκος της ζώνης ελεύθερου εμπορίου απαίτησαν να ξεκινήσουν εργασίες βυθοκόρησης στον ποταμό, ώστε να αποφευχθεί η διακοπή των ενδοποτάμιων μεταφορών. Άλλωστε, πέρα από το ενδεχόμενο μείωσης των εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων, σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος στις τοπικές κοινότητες του Αμαζονίου, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με την απομόνωση, λόγω της αδυναμίας πλεύσης στον ποταμό.

Credit: EPA/Andre Coelho

Τέλος, ενώ περισσότερες βροχοπτώσεις αναμένονταν κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, χάρη στο φαινόμενο La Niña, οι εκτιμήσεις δεν επιβεβαιώνονται, γεγονός που δυσχεραίνει τις ήδη απαγορευτικές συνθήκες για τη ναυσιπλοΐα στον Αμαζόνιο.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Εγκαίνια νέου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης κινητήρων υδρογόνου στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή στην προσπάθεια μετάβασης σε καθαρότερες και πιο βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, με την τεχνολογία υδρογόνου να αποτελεί κεντρικό…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }