Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Ο «μαύρος χρυσός» της Λιβύης στη δίνη της πολιτικής αστάθειας

Ο «μαύρος χρυσός» της Λιβύης στη δίνη της πολιτικής αστάθειας

Email
LinkedIn
Facebook
X

Κλυδωνισμούς στην παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης έχουν προκαλέσει οι έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις με επίκεντρο τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της αφρικανικής χώρας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, η Λιβύη έχει διχαστεί και οι πολιτικοί της έχουν χωριστεί σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Απότοκο της εν λόγω εξέλιξης αποτελεί η ραγδαία μείωση της παραγωγής και κατ’ επέκταση των εξαγωγών πετρελαίου της Λιβύης.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 29 Αυγούστου, περισσότερα από 700.000 βαρέλια πετρελαίου, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της ημερήσιας παραγωγής της Λιβύης, δεν κατάφεραν να εξαχθούν λόγω της αναστολής της λειτουργίας των κυριότερων λιμένων της χώρας.

Όπως ανέφερε η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), η μέση παραγωγή πετρελαίου της αφρικανικής χώρας ανήλθε, την Τετάρτη 28 Αυγούστου, στα 501.024 βαρέλια, όταν τον περασμένο Ιούλιο ανερχόταν στα 1,18 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Οι συνολικές απώλειες στην παραγωγή πετρελαίου, σε διάστημα τριών ημερών, ανήλθαν περίπου στο 1,5 εκατ. βαρέλια, συνολικής αξίας περίπου $120 εκατ.

Τέλος, εκτιμάται ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 900.000 έως 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω της πολιτικής αστάθειας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Εγκαίνια νέου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης κινητήρων υδρογόνου στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή στην προσπάθεια μετάβασης σε καθαρότερες και πιο βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, με την τεχνολογία υδρογόνου να αποτελεί κεντρικό…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }