Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Eλένη Γερουλάνου: Η αθόρυβη και ανιδιοτελής προσφορά στο παιδαγωγικό έργο

Eλένη Γερουλάνου: Η αθόρυβη και ανιδιοτελής προσφορά στο παιδαγωγικό έργο

Email
LinkedIn
Facebook
X

Την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024, στον προαύλιο χώρο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, έλαβε χώρα η 16η τελετή απονομής των Βραβείων Ευκράντη.

Τα Βραβεία Ευκράντη διοργανώνονται από τα Ναυτικά Χρονικά από το 2008 και αποτελούν μια εκδήλωση που έχει λάβει θεσμική διάσταση στη συνείδηση της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας.

Το Βραβείο «Μαριλένα Λασκαρίδη» 2023 για την αριστεία στον ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση απονεμήθηκε στην κ. Ελένη Γερουλάνου.

Η Ελένη Γερουλάνου-Φράγκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Wheelock College της Βοστώνης, όπου ειδικεύτηκε σε προγράμματα μουσείων για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το 1986 προσελήφθη στη Σχολή Μωραΐτη ως υπεύθυνη του προγράμματος μουσειακής αγωγής των παιδιών του νηπιαγωγείου. Το 2000 ανέλαβε τη διεύθυνση του Νηπιαγωγείου της Σχολής Μωραΐτη. Είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μεταξύ των οποίων Το αλφαβητάρι του Μουσείου Μπενάκη, Με οδηγό τη μύτη ενός μολυβιού, Όταν οι αριθμοί συνάντησαν τη μύτη του μολυβιού, Οι αριθμοί της Εθνικής Πινακοθήκης και Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα, όπως επίσης του παραμυθιού Η περιπέτεια της μικρής Κατόνης, που έγραψε για το πρόγραμμα «Ασφαλώς Κυκλοφορώ», το οποίο ετοίμασε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με στόχο την πρόληψη των παιδικών τροχαίων ατυχημάτων. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.

To 2013 ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Library 4 all», με σκοπό να φτάσει το βιβλίο όπου υπάρχουν παιδιά, από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, ακόμα κι εκεί όπου υπάρχει ένας και μοναδικός μαθητής.

Το όραμά της είναι όλα τα σχολεία να έχουν μια προσβάσιμη, ενημερωμένη βιβλιοθήκη, συνδεδεμένη με τη ζωή του σχολείου, με ράφια γεμάτα βιβλία, με βιβλιοθηκονόμο και με ετήσια κονδύλια για την αγορά βιβλίων. Μία βιβλιοθήκη πραγματικά για όλους και όλες, με όλους και με όλες. Έτσι, στα δέκα χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς του «Library 4 all», πάνω από ένα εκατομμύριο βιβλία έχουν φτάσει σε 9.000 σχολεία, δομές, νοσοκομεία και βιβλιοθήκες, και πάνω από 400.000 μαθητές είχαν την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, ακόμα και εκτός ελληνικών συνόρων.

Η Ελένη Γερουλάνου, γυναίκα, σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών, είναι άνθρωπος με βαθιά ενσυναίσθηση, αφοσίωση στον σκοπό και διάθεση ουσιαστικής προσφοράς. Ευαίσθητη αλλά ταυτόχρονα δυναμική, με αυθεντικό χαρακτήρα και τεράστια εμπειρία από τον χώρο της σχολικής τάξης, ταυτίζεται με το δικαίωμα κάθε παιδιού στην αναγνωστική απόλαυση και στη φιλαναγνωσία.

Μέχρι σήμερα παραμένει ψυχή του «Library 4 all», θυμίζοντάς μας τις αξίες που πρέσβευε και η Μαριλένα Λασκαρίδη. Την αθόρυβη, ανιδιοτελή προσφορά και την αφοσίωση στο παιδαγωγικό έργο, ώστε να φτάσει η γνώση ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της πατρίδας και του κόσμου.

Περισσότερες πληροφορίες για την κ. Ελένη Γερουλάνου, αλλά και τα Βραβεία Ευκράντη, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Σχετικά Άρθρα

Η Orsted λέει «αντίο» στον άνθρακα

Ορόσημο στην πορεία που χαράσσει τα τελευταία χρόνια προς την απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων της αποτελεί η απόφαση της Orsted να διακόψει οριστικά τη λειτουργία…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }