Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Ζωντανό ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες bulk carriers μεγαλύτερης ηλικίας

Ζωντανό ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες bulk carriers μεγαλύτερης ηλικίας

Email
LinkedIn
Facebook
X

Το ενδιαφέρον για την απόκτηση πλοίων μεγαλύτερης ηλικίας στη second-hand αγορά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, εξέλιξη που εκκίνησε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Τη συγκεκριμένη εξέλιξη συνόδευσε μια άνοδος των προσαυξήσεων που σχετίζονται με την ασφάλιση πλοίων για ζημίες που δύνανται να προκληθούν κατά τη διέλευσή τους από περιοχές συγκρούσεων.

Όπως αναφέρει η ναυλομεσιτική Intermodal, η συγκεκριμένη εξέλιξη οδήγησε σε άνοδο της ζήτησης για πλοία μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά από εταιρείες συμφερόντων πλοιοκτητών από την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα. Η τάση αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, με τις προσαυξήσεις για πλοία που διέρχονται από αυτή να αγγίζουν το 1% της αξίας τους.

Στην περίπτωση των bulk carriers, υπάρχει ισχυρό momentum στη δευτερογενή αγορά για αγοραπωλησίες πλοίων μεγαλύτερης ηλικίας. Φέτος, μάλιστα, οι πωλήσεις πλοίων ηλικίας μεγαλύτερης των 20 ετών βρίσκονται στα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας τους. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 είχαν λάβει χώρα 64 συμφωνίες για τέτοια πλοία, ενώ την αντίστοιχη περίοδο φέτος 87.

Από τα 87 αυτά bulk carriers, τα 60 είναι χωρητικότητας μεγαλύτερης των 20.000 dwt. Κατά κύριο λόγο περνούν σε κινεζικά χέρια, με 37 από τα 60 να συνδέονται με την κινεζική εφοπλιστική κοινότητα. Από πλευράς πωλήσεων, οι Έλληνες οδηγούν την κούρσα, με 17 bulk carriers ηλικίας μεγαλύτερης των 20 ετών να εξέρχονται από τον ελληνόκτητο στόλο.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Η Orsted λέει «αντίο» στον άνθρακα

Ορόσημο στην πορεία που χαράσσει τα τελευταία χρόνια προς την απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων της αποτελεί η απόφαση της Orsted να διακόψει οριστικά τη λειτουργία…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }