Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας «λύνει τα χέρια» της Ευρώπης

Το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας «λύνει τα χέρια» της Ευρώπης

Email
LinkedIn
Facebook
X

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 σηματοδότησε την έναρξη μιας περιόδου κατά την οποία οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη περιορίστηκαν δραστικά, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στη Νορβηγία να καταστεί ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Γηραιάς Ηπείρου.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ισχυρής ευρωπαϊκής ζήτησης, ώθησε τις νορβηγικές εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη σε εκρηκτική άνοδο. Ειδικότερα, οι εν λόγω εξαγωγές αναμένεται φέτος να αγγίξουν το ιστορικό υψηλό του 2017, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγράψει ετήσια αύξηση κατά 10%, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας διαχείρισης του δικτύου αγωγών της Νορβηγίας, Gassco.

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2024, μέσω των νορβηγικών αγωγών, μεταφέρθηκαν 70,2 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, σε σύγκριση με τα 64 bcm κατά την ίδια περίοδο πέρυσι. Συνολικά, το 2023, η Gassco παρέδωσε 109,1 bcm φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, σε σύγκριση με τα 116,9 bcm το 2022. Συνεπώς, μια αύξηση κατά 10%, μέχρι στιγμής φέτος θα μπορούσε να οδηγήσει τις εξαγωγές σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα από τα 117,4 bcm του 2017.

Τέλος, το νορβηγικό σύστημα αγωγών εισέρχεται, από τα τέλη Αυγούστου, σε μια περίοδο εκτεταμένων συντηρήσεων. Κατά συνέπεια, δεδομένης της δεσπόζουσας θέσης της Νορβηγίας στην προμήθεια φυσικού αερίου, τυχόν απρόβλεπτα προβλήματα και καθυστερήσεις πιθανόν να οδηγήσουν σε αυξήσεις των τιμών.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Εγκαίνια νέου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης κινητήρων υδρογόνου στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή στην προσπάθεια μετάβασης σε καθαρότερες και πιο βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, με την τεχνολογία υδρογόνου να αποτελεί κεντρικό…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }