Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Πλοία αμμωνίας: Equinor, Wärtsilä και Eidesvik με το βλέμμα στο μέλλον

Πλοία αμμωνίας: Equinor, Wärtsilä και Eidesvik με το βλέμμα στο μέλλον

Email
LinkedIn
Facebook
X

Η αμμωνία αναδεικνύεται ως μια πολλά υποσχόμενη επιλογή εναλλακτικού καυσίμου για τη ναυτιλία. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Wärtsilä, οι υπάρχουσες λύσεις απαλλαγής από τον άνθρακα, όπως η βελτίωση της αποδοτικότητας καυσίμου, μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές έως και κατά 27%. Ωστόσο, για την πλήρη εξάλειψη του υπόλοιπου 73% των εκπομπών, είναι αναγκαία η χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όπως η αμμωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Wärtsilä ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον νορβηγική εταιρεία Eidesvik, για την υλοποίηση ενός καινοτόμου έργου, που περιλαμβάνει τη μετατροπή ενός πλοίου υποστήριξης υπεράκτιων πλατφορμών (PSV) ώστε να λειτουργεί με καύσιμο αμμωνίας. Το συγκεκριμένο πλοίο, το «Viking Energy», το οποίο βρίσκεται σε συμβόλαιο με την ενεργειακή εταιρεία Equinor, αναμένεται να ολοκληρώσει τη μετατροπή του στις αρχές του 2026 και να αρχίσει να λειτουργεί με αμμωνία εντός του πρώτου εξαμήνου του ίδιου έτους.

Η Wärtsilä θα προμηθεύσει το πλοίο με τον κινητήρα και το πλήρες σύστημα παροχής καυσίμου αερίου, καθώς και τα αναγκαία συστήματα επεξεργασίας καυσαερίων. Η ολοκληρωμένη λύση αμμωνίας της Wärtsilä περιλαμβάνει τον κινητήρα Wärtsilä 25 Ammonia, το σύστημα παροχής καυσίμου AmmoniaPac, το σύστημα μείωσης εκπομπών αμμωνίας (WARMS) και ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα καταλυτικής μείωσης (SCR) για τη χρήση αμμωνίας.

Η συνεργασία αυτή, μεταξύ της Wärtsilä, της Eidesvik και της Equinor, αποτελεί μέρος του έργου «Apollo», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon Europe. Το πρόγραμμα στοχεύει στην επιτάχυνση της μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Η Orsted λέει «αντίο» στον άνθρακα

Ορόσημο στην πορεία που χαράσσει τα τελευταία χρόνια προς την απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων της αποτελεί η απόφαση της Orsted να διακόψει οριστικά τη λειτουργία…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }