Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Προσφορά bulk carriers: Αντίθετοι δρόμοι για αγοραπωλησίες και παραγγελίες

Προσφορά bulk carriers: Αντίθετοι δρόμοι για αγοραπωλησίες και παραγγελίες

Email
LinkedIn
Facebook
X

Έντονο είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον για μεταχειρισμένα bulk carriers φέτος, καθώς τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους έχουν αλλάξει χέρια 545 πλοία, σημειώνοντας αύξηση 24% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, όταν είχαν πουληθεί 440 bulk carriers.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Xclusiv, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό bulk carriers που άλλαξαν χέρια για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου από το 2021. Το αγοραστικό ενδιαφέρον των πλοιοκτητών εστιάζεται στα Supramaxes και στα Handysizes, με 135 και 128 πωλήσεις αντίστοιχα εντός του έτους, αριθμοί που μεταφράζονται στο 50% της συνολικής δραστηριότητας αγοραπωλησιών bulk carriers.

Ακολουθούν τα Capesizes με 64 συναλλαγές, ενώ οι αγοραπωλησίες Ultramaxes (45), Panamaxes (46) και Kamsarmaxes (49) κινούνται σε παρόμοια επίπεδα. Σε ό,τι αφορά το ηλικιακό προφίλ των πλοίων που έχουν αλλάξει χέρια, περίπου τα μισά deals αφορούν bulk carriers ηλικίας 11-15 ετών, ενώ ακολουθούν αυτά ηλικίας 16-20 ετών, που αντιπροσωπεύουν το 18% των πωλήσεων bulk carriers.

Στο μέτωπο των νεοναυπηγήσεων, το momentum παραμένει ισχυρό, αν και έχει κόψει ταχύτητα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο έτη. Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2024, έχουν συναφθεί συμφωνίες για 283 νεότευκτα, αριθμός μειωμένος κατά 32% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, οπότε και είχαν τοποθετηθεί παραγγελίες για 420 bulk carriers. Ultramaxes και Kamsarmaxes οδηγούν τη δραστηριότητα στην πρωτογενή αγορά, με 118 και 66 παραγγελίες αντίστοιχα.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Η Orsted λέει «αντίο» στον άνθρακα

Ορόσημο στην πορεία που χαράσσει τα τελευταία χρόνια προς την απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων της αποτελεί η απόφαση της Orsted να διακόψει οριστικά τη λειτουργία…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }