Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Η ανομοιόμορφη ανάκαμψη της Κίνας, ένας ανησυχητικός γρίφος

Η ανομοιόμορφη ανάκαμψη της Κίνας, ένας ανησυχητικός γρίφος

Email
LinkedIn
Facebook
X

Η κινεζική οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διαρκώς, δεδομένου ότι αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο από πλευράς ζήτησης εμπορευμάτων όσο και από πλευράς προσφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, σε πρόσφατη έκθεσή της, η ναυλομεσιτική Doric Shipbrokers εστιάζει στα μακροοικονομικά δεδομένα, στη ζήτηση ενέργειας, στον τομέα κατασκευών καθώς και στις εισαγωγές και εξαγωγές της Κίνας.

Η Κίνα αντιμετωπίζει μια ανομοιόμορφη ανάκαμψη, με τις εξαγωγές της να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα, όμως με την εγχώρια ζήτηση να εμφανίζεται αποδυναμωμένη. Οι τριγμοί στο παγκόσμιο εμπόριο παραμένουν πολυποίκιλοι, με δασμούς από τη Δύση στα ηλεκτρικά οχήματα της Κίνας αλλά και περιορισμούς στις εξαγωγές κρίσιμων μετάλλων από τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό, η Doric υπογραμμίζει ότι η βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας παραμένει αμφίβολη.

Η ηλεκτροπαραγωγή στην Κίνα σημείωσε σημαντική άνοδο τον Ιούλιο (2,5% σε ετήσια βάση). Πάντως, επί της ουσίας, η άνοδος αυτή είχε ήδη λάβει χώρα τους περασμένους μήνες, δεδομένου ότι, σε μηνιαία βάση, η ποσοστιαία μεταβολή ήταν ίση με 0,2%. Στον κλάδο των κατασκευών, πτώση σημείωσε η παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα, ίση με 9% σε ετήσια βάση. Από την αρχή του έτους, η Κίνα έχει παραγάγει 613,7 εκατ. τόνους ακατέργαστου χάλυβα.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Κίνα εισήγαγε 102,81 εκατ. τόνους σιδηρομεταλλεύματος, αναφέρει η Doric, επίπεδα που συνιστούν αύξηση 10% από τα επίπεδα-ρεκόρ του Ιουνίου 2023 (93,48 εκατ. τόνοι). Οι εξαγωγές χάλυβα της Κίνας σημείωσαν πτώση, καθώς διαμορφώθηκαν στους 7,83 εκατ. τόνους. Πάντως, από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος του Ιούλιου διαμορφώθηκαν στους 61,23 εκατ. τόνους, επίπεδα που συνιστούν άνοδο 21,8% σε ετήσια βάση.

Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας διαμορφώθηκε στα $84,5 δισ. τον Ιούλιο, μειωμένο μεν από το ρεκόρ των $99,05 δισ. που σημειώθηκε τον Ιούνιο, αυξημένο δε κατά περίπου 8% από τα επίπεδα που σημειώθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2023.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Η Orsted λέει «αντίο» στον άνθρακα

Ορόσημο στην πορεία που χαράσσει τα τελευταία χρόνια προς την απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων της αποτελεί η απόφαση της Orsted να διακόψει οριστικά τη λειτουργία…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }