Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Ασιατική συνεργασία για καινοτόμα πλοία και στο βάθος το διοξείδιο του άνθρακα

Ασιατική συνεργασία για καινοτόμα πλοία και στο βάθος το διοξείδιο του άνθρακα

Email
LinkedIn
Facebook
X

Με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα, δύο ηγετικοί όμιλοι ανακοίνωσαν πρόσφατα τη συνεργασία τους για τη δημιουργία πλοίων ειδικά σχεδιασμένων για τη μεταφορά υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα (LCO₂). Συγκεκριμένα, η εταιρεία Knutsen NYK Carbon Carriers AS (KNCC), μια κοινοπραξία μεταξύ της NYK Line και της Knutsen Group, προχώρησε σε συνεργασία με την COSCO Shipping Heavy Industry Co. Ltd. (CHI).

Η συνεργασία αυτή βασίζεται στην τεχνολογία LCO₂-Elevated Pressure (LCO₂-EP) της KNCC, η οποία έχει ήδη λάβει έγκριση AiP το 2022, ενώ οι δεξαμενές φορτίου LCO₂-EP έλαβαν την πιστοποίηση GASA το 2023 από την κλάση DNV. Η τεχνολογία LCO₂-EP προσφέρει ένα καινοτόμο σύστημα μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα σε υγρή μορφή, χρησιμοποιώντας ανεβασμένες πιέσεις και διατηρώντας το LCO₂ σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αυτό μειώνει τις απαιτήσεις για ενέργεια και την πολυπλοκότητα των συστημάτων επί του πλοίου, κάνοντάς το ιδανικό για άμεση έγχυση σε αποθηκευτικούς χώρους στη θάλασσα.

Ένας βασικός στόχος της μελέτης είναι η ανάπτυξη ενός πλοίου Άμεσης Έγχυσης Υγροποιημένου CO₂ στην Ανοικτή Θάλασσα (Direct Injection Offshore ‒ DIO). Η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς εξοικονομεί χρόνο και κόστος στην εγκατάσταση και στη λειτουργία των έργων CCUS σε σύγκριση με τις παραδοσιακές υποδομές που απαιτούνται στην ξηρά ή σε πλωτές πλατφόρμες.

Η συμφωνία αυτή υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της προετοιμασίας της αγοράς για την αναμενόμενη αύξηση στη ζήτηση έργων CCUS σε παγκόσμιο επίπεδο.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Η Orsted λέει «αντίο» στον άνθρακα

Ορόσημο στην πορεία που χαράσσει τα τελευταία χρόνια προς την απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων της αποτελεί η απόφαση της Orsted να διακόψει οριστικά τη λειτουργία…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }