Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Πετρελαιο

Ερωτηματικό η επόμενη απόφαση του OPEC+

Ερωτηματικό η επόμενη απόφαση του OPEC+

Πετρελαιο
Email
LinkedIn
Facebook
X

Μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, για το μέλλον της αγοράς πετρελαίου, βρίσκονται τα κράτη-μέλη του OPEC+, καθώς τις επόμενες εβδομάδες καλούνται να λάβουν μια σημαντική απόφαση σχετικά με την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής από τον προσεχή Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιούνιο του 2024, ο OPEC+ αποφάσισε να βάλει τέλος στην εκούσια περικοπή της παραγωγής πετρελαίου, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2024. Βέβαια, είχαν προηγηθεί τρεις διαδοχικές αποφάσεις μείωσης της παραγωγής, από τον Οκτώβριο του 2022, που περιόριζαν την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα (bpd).

Σύμφωνα με το σχέδιο ανάκαμψης της παραγωγής πετρελαίου του OPEC+, αναμένεται αύξηση κατά περίπου 180.000 bpd στη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2024 και ακολούθως αύξηση κατά 210.000 bpd έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, τα κράτη-μέλη του OPEC+ πιθανόν να αναβάλουν ή ακόμα και να απορρίψουν το εν λόγω σχέδιο, καθώς η εύθραυστη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και η εξασθενημένη ζήτηση πετρελαίου εγείρουν ανησυχίες.

Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου, που επί του παρόντος είναι χαμηλότερες από εκείνες του Νοεμβρίου του 2023, όταν και αποφασίστηκε η δεύτερη συλλογική περικοπή, σε συνδυασμό με τα αυξημένα αποθέματα πετρελαίου στα διυλιστήρια, διαμορφώνουν ένα απρόβλεπτο σκηνικό για τον OPEC+, που καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις.

Στην περίπτωση που το σχέδιο αύξησης της παραγωγής του OPEC+ εφαρμοστεί, σε συνδυασμό με την ήδη αυξημένη παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βραζιλίας και της Γουιάνας, ελλοχεύει ο κίνδυνος συσσώρευσης αποθεμάτων και κατ’ επέκταση πτώσης των τιμών. Ωστόσο, στο σενάριο αναβολής του σχεδίου, οι ανταγωνιστές του OPEC+ εκτιμάται ότι θα αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις τάξεις του OPEC+.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Βύθιση «Bayesian»: Έρευνα για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας εις βάρος του καπετάνιου

Ο καπετάνιος του πολυτελούς γιοτ Bayesian, το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά της Σικελίας την προηγούμενη Δευτέρα, ερευνάται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, μετέδωσαν σήμερα ιταλικά…

Ο σκοτεινός στόλος εισχωρεί στο νηολόγιο του Μπαρμπάντος

Η μεταπήδηση πλοίων του σκοτεινού στόλου από νηολόγιο σε νηολόγιο αποτελεί έναν σημαντικό πονοκέφαλο της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Βάσει δημοσιεύματος του Bloomberg, μία από τις…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }